02:48 / 01.04.2021 Происшествия

У будинку в центрі Львова виявили унікальні розписи (фото)

У Львові в будинку на вул. Дудаєва під нашаруваннями штукатурки відшукали унікальні сецесійні розписи. Їх виявили у приміщенні актового залу колишнього Польського педагогічного товариства.

Зараз частину будинку на вул. Дудаєва, 17 займають приватні квартири, частина – комунальні приміщення, які орендує Львівська національна академія мистецтв, пише Zaxid.net.

Підозра, що під штукатуркою радянського часу можуть бути розписи, з’явилася у львівського архітектора та депутата обласної ради Івана Щурка. Він був консультантом у проекті, у межах програми Creative Spark, який фінансує Британська Рада. За його словами, фрагменти розписів проявилися на стелі внаслідок замокання через аварійний дах. Це сталося приблизно у квітні-травні минулого року.

«У великій залі стеля замокає, фрагменти почали відпадати, у деяких місцях проявилися кольорові зображення. Те, що все забілили у радянські часи, це частково врятувало і законсервувало ці розписи. Кольористика дуже яскрава і активна, використовувалася навіть бронзова фарба, яка при освітленні відповідному могла виглядати чи сприйматися як позолота. Там дуже активний синій, червоний, фіолетовий і загалом дуже сміливе поєднання кольорів. Але наразі маємо лише окремі фрагменти», – розповів архітектор Іван Щурко.

Він зазначив, що через протікання даху вже 40% розписів на стелі втрачено, а також 30% малюнків на стінах. За його словами, якщо зараз не відремонтувати дах, який протікає, не провести першочергові роботи, то до кінця року розписи, які ще залишилися на стелі, взагалі буде безповоротно втрачено. Наразі для дослідження запросили фахівців.

Реставраторка Ірина Гірна, яка досліджує розписи, розповіла: «Це стиль арт-деко, період початку ХХ ст. Таких розписів за останні роки віднайдено дуже мало, а збережено ще менше. Це яскравий приклад сецесії. Тут дуже багата кольористика, а також є фігурні композиції і орнаменти. Розписи дуже цікаві. Це був актовий зал, де свого часу були театральні вистави, різноманітні культурні заходи».

На фото видно фрагмент стінопису у великій залі, лютий 1929 року бал ветеринарів

Дослідження триватимуть до кінця тижня.

«Там є декілька розписів різних часів, ми ще досліджуємо скільки саме. І зроблені різними техніками. Нижній шар клеєва техніка, верхній – олійні розписи. Авторство невідоме. Через сильну вологість у приміщенні, через те, що тече дах, розписи осипаються. Наразі відкрили невеликі фрагменти. Розписи потребують термінової консервації. Наразі ми багато не можемо відкривати, бо немає коштів на подальші роботи. І поки що не можемо проводити консервацію, бо приміщення є аварійне, там дуже холодно. До кінця цього тижня ми ще працюємо тут, щоби зрозуміти масштаби. Далі наша робота перенесеться в майстерню, будемо робити дослідження під мікроскопом», – пояснила Ірина Гірна.

За її словами, рішення треба приймати швидко, адже і так вже втрачено багато елементів, особливо на стелі, частина понищена грибками, частина повідвалювалася.

Координаторка проекту Creative Spark, викладачка кафедри менеджменту мистецтва Львівської національної академії мистецтво Уляна Ткачук розповіла, що вже довший час академія не використовує ці приміщення. Раніше тут були майстерні кафедри скульптури. За її словами, зараз розглядають можливість створення мистецько-освітнього хабу. Його діяльність мала би бути зосереджена на розвитку новітніх технологій та веб-дизайну. Деякі кроки у цьому напрямку вже зроблені.

«У нас є вже певні напрацювання. У червні 2019 року ми провели дводенний хакатон. А у грудні минулого року провели конкурс на пристосування цих приміщень. Тоді не було визначено першого місця. Два проекти завоювали друге місце. Це проекти студентів магістратури «Львівської політехніки» і Академії мистецтв. Їх плануємо об’єднати і створити один. Це має бути проект, у якому вже буде враховано висновки реставраторів. Тож наразі чекаємо на висновок реставраторів. Тоді можна буде говорити про подальші дії. Але ми розуміємо, що самі не готові до такого масштабного проекту, тому сподіваємося на допомогу міста», – розповіла Уляна Ткачук.

Начальниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко розповіла: «Місто свій бюджет на цей рік прийняло, кошти на це не передбачені. Але ми будемо старатися знайти позабюджетні кошти. Тому що терміново треба провести протиаварійні роботи. Треба стелю укріпити і укріпити стінописи. Будемо шукати ресурси, бо інакше можемо їх втратити».