20:56 / 11.06.2020 Мир

Німеччина відкриває кордони для сезонних працівників

У Німеччині з 16 червня скасовують запроваджені у зв'язку з пандемією коронавірусу обмеження на в'їзд для сезонних працівників із країн ЄС та держав Шенгенської зони.

Про це з посиланням на euronews пише agronews.ua.

У міністерстві сільського господарства ФРН встановили вимоги щодо поновлення роботи найманих працівників у фермерських господарствах.

Так роботодавці мають гарантувати дотримання суворих санітарних норм. Зокрема, найманих працівників розподілятимуть на групи. У разі виявлення одного хворого ізолюватимуть усю групу. Очікується, що ці правила діятимуть до 31 грудня.

Торік у Німеччині працювали близько 300 тис. сезонних працівників - в основному з Румунії та Польщі. Під виглядом працівників польських фірм також працювало багато українців.

Через епідемію максимальне число таких працівників обмежили до 80 тис., але до початку червня на роботу приїхали менше половини. Водночас у Німеччині збільшився попит на місцеву продукцію, тож фермерам потрібна професійна допомога.

Вочевидь, німецьким агровиробникам доведеться запрошувати сезонних робітників з інших країн, включаючи Україну. Також після відкриття кордонів збільшиться потік польських сільськогосподарських робітників у Німеччину, тож Польща невдовзі зможе відчути гостру нестачу робочих рук в агросекторі країни.