22:12 / 23.01.2020 Наука и техника

До кінця світу залишилось 100 секунд на годиннику Судного дня (ВІДЕО)

Головні побоювання викликають загроза ядерної зброї і зміни клімату.

У четвер 23 січня стрілки Годинника судного дня перемістили на 100 секунд від опівночі – так близько до "глобальної катастрофи" людство ще не було, передає tsn.ua.

Щороку чиказький журнал Bulletin of the Atomic Scientists  ("Бюлетень вчених-атомників") переводить годинник, демонструючи, наскільки світ наближається до свого кінця.

"Зараз ми висловлюємо, наскільки світ близький до катастрофи в секундах, а не в годинах чи навіть хвилинах", - сказав очільник Bulletin of the Atomic Scientists Рейчел Бронсон.

"Ми стикаємося з цією надзвичайною ситуацією – абсолютно неприйнятним станом світових справ, які не залишили місця для жодної помилки чи зволікання", - додав він.

За словами Бронсона, головні чинники наближення світу до "кінця" - загроза ядерної зброї і зміни клімату. Водночас він наголосив, що кібератаки та фейкові новини ускладнюють ситуацію, заважають розібратися, де правда, а де - ні, і поглиблюють наявні проблеми.

Відлік Годинник розпочав у 1947 році. Причиною для цього, серед іншого, стало ядерне бомбардування американцями Хіросіми та Нагасакі у 1945 році. Спочатку під наближенням "глобальної катастрофи" розуміли ядерну війну, проте згодом концепцію розширили і додали до переліку гіпотетичних причин кінця світу екологічні та технологічні чинники.

Минулого року стрілки годинника судного дня вирішили не переводити.