19:09 / 23.12.2019 Наука и техника

Автоматизація та спрощення

Вперше виборчий процес на місцевих виборах забезпечувався з використанням інформаційних технологій

Протягом листопада – грудня 2019 року 12 територіальних виборчих комісій взяли участь в апробації модельного веб-ресурсу ТВК під час виборчого процесу на перших виборах депутатів сільських, селищних, міської рад об'єднаних територіальних громад (ОТГ) і відповідних сільських, селищних, міського голів.

Станом на ранок 23 грудня чотири комісії у повному обсязі впоралися із завданням щодо введення даних про результати голосування на перших місцевих виборах в ОТГ 22 грудня 2019 року в систему. А саме – Зіньківська міська виборча комісія Полтавської області, Великобірківська селищна виборча комісія, Нараївська та Вікнянська сільські виборчі комісії Тернопільської області.

Переглянути відомості вказаних веб-ресурсів ТВК можна за посиланнями:          https://tvk2019.org/8434

https://tvk2019.org/8450

http://tvk2019.org/8448/

http://tvk2019.org/8447/

В межах апробації веб-ресурсу територіальні виборчі комісії забезпечували виборчий процес за допомогою електронного "Кабінету ТВК". Насамперед комісії мали можливість автоматизувати процес ухвалення та виконання рішень комісії щодо утворення округів, реєстрації кандидатів, затвердження форми бюлетенів, перевірки протоколів дільничних комісій та візуалізації даних про результати голосування в округах.

При цьому дотримання строків виконання тих чи інших виборчих процедур було забезпечено завдяки такому електронному інструменту як "Календар виборів". Роботу комісій значно полегшували наявні в системі шаблони документів. За необхідності користувачі ресурсу мали доступ до бібліотеки, яка містить основані нормативні акти, а також рішення Центральної виборчої комісії з питань організації виборчого процесу на місцевих виборах.

Довідково: Модельний веб-ресурс ТВК складається з відкритого веб-сайту для публічного відображення інформації про місцеві вибори та внутрішньої частини, яка являє собою систему управління виборами на відповідній території за допомогою електронного "Кабінету ТВК".

Веб-ресурс вирішує завдання зі стандартизації інформації та потоків даних про місцеві вибори, автоматизації виборчих процедур (шаблони типових документів і звітності, створення округів, бюлетенів тощо), спрощення роботи ТВК з управління інформацією про вибори, публікування даних про вибори на сайтах ТВК.

Розроблення та апробація веб-ресурсу стала можливою завдяки проєкту "Підвищення кібербезпеки і прозорості виборчих процесів в Україні", який Центральна виборча комісія реалізує спільно з Координатором проєктів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки Місії США при ОБСЄ, Постійної місії Словацької Республіки при ОБСЄ, Уряду Федеративної Республіки Німеччини та Міністерства закордонних справ Норвегії.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії