17:52 / 29.06.2018 Наука и техника

Робот звільнив програміста з роботи

Програміст і співзасновник стартапу Renly, Ібрагім Діалло, на три тижні втратив місце у великій компанії через тотальну автоматизацію.

Про свій майже анекдотичний досвід Ібрагім розповів у блозі. Одного дня він, як завжди, приїхав до офісу, та на турнікеті його перепустка не спрацювала. Охоронець Хосе знав програміста вже протягом півроку і пустив його до офісу, і обоє вирішили — це збій у системі, поаыдомляє tokar.ua.

Про цей випадок можна було б забути. Але наступного дня Ібрагім не зміг заїхати на корпоративний паркінг. Цього разу йому також допоміг охоронець.

Через менеджера Ібрагім замовив нову перепустку, бо здавалося, що проблема саме в ній. Та того ж дня «бунт» турнікету підтримали різноманітні робочі сервіси та програми — облікові записи Діалло просто перестали працювати.

«Саме тоді мені в паніці зателефонувала мій рекрутер. Вибачившись, вона повідомила, що отримала електронного листа, де йшлося про те, що контракт зі мною було розірвано! Але мій менеджер нічого про це не знала», — згадує Діалло.

Коли про цю плутанину дізналася керівник компанії, вона просто розсміялася, доручивши технічному персоналу усунути неполадки. Згодом Ібрагіму довелося вручну редагувати дані на сервері компанії, бо правки до багатомільйонного проекту самі себе не внесли б, а робочий комп’ютер поводився так, ніби «бачив» програміста вперше в житті.

Далі — більше. Зрештою Хосе та його напарник просто вивели Ібрагіма з будівлі, бо, знову ж таки, «прийшов лист». Та хто розсилає ті листи?! Над цим програміст розмірковував наступні три тижні, поки сидів удома без роботи.

Нарешті в ситуації все ж таки вдалося розібратися. Компанію, де раніше працював Ібрагім, поглинула інша, більша. Під час цього процесу менеджер не переоформив договір, і це стало бомбою уповільненої дії.

Коли час було вичерпано, автоматизована система власноруч видалила Ібрагіма зі списків працівників.

«Через просту помилку мене вивели з будівлі, наче злодія. Я мусив пояснювати людям, чому я не на роботі. Мої колеги віддалилися від мене… Те, що я вважав безпекою, виявилося ілюзією. Я провів три тижні без оплати, бо ніхто не міг зупинити систему. Отже, це історія про машину, яка звільнила мене, і про те, що жодна людина не могла з цим нічого вдіяти», — такими словами Ібрагім закінчує свою розповідь.