11:07 / 19.02.2018 Наука и техника

Астрономи отримали чітке зображення ядра галактики М77

Астрономи за допомогою телескопа ALMA отримали детальне зображення центру галактики М77. Це допомогло з'ясувати, що навколо чорної діри в її центрі є структура з пилу і газу, та навіть визначити швидкість її обертання і склад, повыдомляє gazeta.ua.

Дослідження показало, що в її центрі дійсно чорна діра, яка активно поглинає речовину з потужним світловим випромінюванням. Крім того, навколо неї знаходиться кільцева хмара радіусом в 20 світлових років.

"Досі мої колеги могли тільки припускати, що навколо чорних дір існують структури з пилу і газу і що формою вони нагадують бублики; це припущення називалося "загальною моделлю активних ядер галактик". Однак розміри цих об'єктів дуже малі в порівнянні з відстанями від Землі до інших галактик, тому розгледіти один з них в деталях ми змогли тільки завдяки високій роздільній здатності ALMA", - пояснює керівник дослідницької групи Масатоші Іманіші з Національної астрономічної обсерваторії Японії.

Астрономи продовжують дослідження галактики М77, сподіваючись отримати нову інформацію про "космічний бублик" і про те, чому чорна діра в центрі Чумацького Шляху має інші властивості.