21:34 / 21.01.2018 Наука и техника

Вчені пояснили, що коїться із погодою в світі

Ніагарський водоспад замерз через аномально низьку температуру, а в Сахарі випав сніг, який вкрив піски на 40 сантиметрів.

Сильний снігопад почався вранці в районі алжирського міста Айн-Сефрі на півночі пустелі. До кінця дня сніг, що випав, таки розтанув. Минулоріч в Айн-Сефрі теж зафіксували сильний снігопад. За останні 40 років снігопад у цій частині Сахари фіксують вже п'ятий раз, пише газета "Експрес".

Тим часом NASA склало карту аномальних морозів у Північній Америці та тепла в зимовій Європі. А порівняння робилося із середніми температурними показниками за 2001-2010 роки.

Тож доки в частині Європі взимку панує весна, в окремих регіонах США та Канади стоять такі морози, що замерз навіть знаменитий Ніагарський водоспад! У той же час захід США, Аляска, Європа та Азія спостерігають весняну погоду, коли за календарем зима, йдеться в звіті космічного агентства.

Україна ж на карті температурних рекордів NASA потрапила на периферію неприродно теплої зони в Європі.

Нагадаємо, минулого тижня сильні снігопади, ураганний вітер і морози скували північно-східні штати США від Техасу до Мен. У Нью-Йорку оголошено надзвичайний стан, синоптики очікують до 30 сантиметрів снігу і вже назвали це природне явище "циклоном-бомбою". У США щонайменше 19 осіб стали жертвами надзвичайної зими.

Тим часом у південній півкулі, в Австралії, зафіксовано рекордну спеку +47-50 градусів за Цельсієм. Від спеки ламаються кондиціонери, не працюють банкомати й зависають мобільники...

У чому причина такого явища і чому в останні роки люди все частіше стають свідками природних аномалій? Говоримо про це з кліматологинею Оленою Дацко, експерткою програми "Клімат і енергетика".

Погода в світі щороку стає нерівномірнішою. Декілька років тому фахівці навіть стали вживати термін "нервовий клімат". Ми бачимо, що в середніх широтах планети відбуваються посухи, а там, де опадів завжди було мало, йдуть сильні зливи, спричиняючи повені, чи випадає сніг. Удвічі збільшилась кількість торнадо й смерчів на Північноамериканському континенті. В Африці випав сніг, а в Арктиці та Антарктиці тануть льодовики.

Які причини цього?

Через глобальне потепління температурний контраст між полюсами та екватором з року в рік скорочується. І це призводить до збільшення кількості та інтенсивності різних атмосферних процесів. Можна сказати, що відбувається певний "зсув" кліматичних зон.

Причиною цього, насамперед, є процеси, що відбуваються у Світовому океані, який відповідає за 90% процесів усіх природних явищ на планеті. Уявіть: верхній шар води Тихого та Атлантичного океанів (а це декілька тисяч квадратних метрів!) з року в рік теплішає на 0,5 - 1 градус. Вода, випаровуючись, спричинює парниковий ефект, приблизно на 3% більший, ніж ми мали ще 10 років тому. При цьому іде "перекачування" тепла з океану в атмосферу і навпаки. Звідси ми маємо сильні пориви вітру, урагани, смерчі. Діставшись верхніх шарів атмосфери, вода з океанів та морів опускається на землю у вигляді опадів. При цьому, через різкі та хаотичні зміни температури і сильні пориви повітряних мас, йдуть дощі, де була посуха, і сніг, де його не очікували.

До слова, у Сахарі сніг випадає вже другий рік поспіль і п'ятий раз за останні 40 років! Тож зсув кліматичних зон може зробити сніг у цій зоні звичним явищем вже за декілька років. Тим паче, що взимку там температура може спадати й до мінус десяти градусів.