11:51 / 04.11.2016 Наука и техника

Визначилися переможці конкурсу Ford Global Mobility Challenger

Визначилися переможці конкурсу Ford Global Mobility Challenger

  • Електрична рухома платформа Carr-E завбільшки із запасне колесо, електричний розкладний трицикл TriCiti й електричний інвалідний візок eChair з автоматичним завантаженням стають фіналістами конкурсу компанії Ford, який має на меті покращення мобільності
  • Конкурс Ford Global Mobility Challenge отримав більше 600 пропозицій від працівників компанії з усього світу, які допоможуть у транспортуванні людей або товарів на території міста
  • Кількість працівників компанії Ford, які реєструють свої винаходи, досягла рекордного рівня. Очікується, що в 2016 році загальна кількість винаходів встановить новий рекорд

Інноваційна персональна транспортна система, сконструйована таким чином, щоб легко поміститися в багажному відділені, у якому зазвичай зберігається запасне колесо, стала одним із фіналістів організованого компанією Ford конкурсу на створення передових засобів пересування на території міста.

Платформа Carr-E, розроблена Кіліаном Васом (Kilian Vas), інженером-системотехніком компанії Ford, який працює в Кельні (Німеччина), була однією з 633 пропозицій засобів пересування, створених працівниками компанії Ford в рамках конкурсу Global Mobility Challenge, який мав на меті розробку електричних пристроїв для пішоходів, які допоможуть покращити транспортну ситуацію в зонах, де заборонено або незручно користуватися автомобілем.

Платформа Carr-E здатна перевозити людей або предмети вагою до 120 кг на відстань до 22 км з максимальною швидкістю 18 км/год. Це інноваційне транспортне рішення стало фіналістом конкурсу Global Mobility Challenge разом із електричним розкладним трициклом TriCiti, який легко можна перетворити на візок для покупок, ручний візок чи гольфмобіль, та концепт-пристроєм eChair – електричним інвалідним візком, який автоматично завантажується до авто.

«Нам справді потрібно заново винайти колесо, у нашому випадку – запасне, щоб знайти нові підходи до вирішення проблем мобільності», – пояснив Вас. «У роботі над розробкою платформи Carr-E мене надихало розширення компанії Ford у сферах автомобілебудування і мобільності, проте я також усвідомлюю, наскільки швидко розвиваються міста і наскільки складнішим стає пересування в міських зонах. Я дуже прагнув створити пристрій, який зробить щоденні поїздки на роботу та додому простішими та веселішими».

Під час створення платформи Carr-E Вас співпрацював зі своїм колегою Даніелєм Гарі (Daniel Hari) та керівником д-ром Уве Вагнером (Uwe Wagner), а також із конструкторами компанії Ford of Europe і спеціалістами з розробки прототипів Рейнсько-Вестфальського технічного університету Аахена. Чотирьохколісний пристрій створений для того, щоб доповнювати використання автомобіля та допомагати жителям передмість на фінальному відрізку їхньої подорожі – від паркувального майданчика до місця призначення.

Платформу Carr-E також можна використовувати для перевезення важких предметів. Власникам потрібно всього лише розмістити предмет на пристрої. Далі він сам рухатиметься слідом за електронним передавачем, який вони тримають при собі.

Трицикл TriCiti, розроблений Джеймсом Нойґебауером (James Neugebauer) Торстеном Ґерхардтом (Torsten Gerhardt) і Робертом Шпалем (Robert Spahl) – співробітниками відділу архітектури транспортних засобів компанії Ford of Europe – також створений з подвійною метою: як засіб пересування та багатоцільовий пристрій для перевезення вантажів. Розкладне транспортне рішення можна перетворити на пристрій для перевезення покупок або таких предметів, як сумки для ключок, а також легко розмістити в громадському транспорті або зберігати в автомобілі. Трицикл TriCiti працює на відстані до 30 км з максимальною швидкістю 20 км/год.

Пристрій eChair, розроблений Ґюнтером Кайперсом (Gunther Cuypers), Робіном Селісом (Robin Celis) і Девідом Лонґіном (David Longin), інженерами випробувального полігону Ford «Ломмель» у Бельгії, є легким електричним інвалідним візком, оснащеним рішенням для автозавантаження і створеним для забезпечення більшої незалежності людей з обмеженими можливостями пересування.

«Прагнення до інновації та руйнування стереотипів сьогодні так само надихають наших інженерів, як і за часів Генрі Форда, коли він робив перші кроки в трансформації уявлень про транспортні засоби», – пояснив Волтер Пійлс (Walter Pijls), відповідальний керівник відділу керування інноваціями в галузі мобільності компанії Ford of Europe. «Пристрої для пішоходів допоможуть людям швидко і легко долати останні кілометри їхньої подорожі, а також перевозити важкі предмети, які в іншому випадку довелося б нести самотужки».

Розробка креативних засобів пересування продовжується. Серед них автономні та неавтономні рішення для допомоги пішоходам, переміщення багажу або покупок, які можна використовувати для навігації, доставки товарів або інших корисних цілей на території міста, зокрема електричний пристрій, здатний перевозити палети вагою до 200 кг, розкладний електричний скутер та автономні транспортні засоби для доставки посилок або спільних поїздок за домовленістю.

Очікується, що розвиток інновацій в компанії Ford – виходячи з кількості винаходів – у 2016 р. досягне рекордного для компанії рівня, перевищивши минулорічний рекорд більше ніж у 6 000 одиниць. Кількість окремих працівників компанії Ford, які займаються винаходами, також досягла рекордного рівня з початку 2015 р. – 3 500 нових винахідників, які подали на розгляд інноваційні розробки.