18:14 / 25.05.2015 Наука и техника

Space X показала політ аварійної капсули "очима астронавта"

Відео записане камерою, розташованою на самому кораблі, тому глядачі мають можливість побачити ситуацію очима астронавта

Американська компанія Space X, яка належить Ілону Маску, опублікувала відеозапис випробувань багаторазового пілотованого космічного корабля Dragon V2, що відбулися 6 травня.

У ході випробувань відпрацьовувалося аварійне припинення польоту після старту і система порятунку астронавтів.

Відео записане камерою, яка розташована на самому кораблі, тому глядачі мають можливість побачити ситуацію очима астронавта.

Dragon V2 стартував з бази ВПС на мисі Канаверал. Старт відбувся зі стенду, що імітує верхню частину ракети-носія Falcon 9. Це було перше успішне випробування нової системи аварійного порятунку астронавтів.

На відміну від системи, що "тягнеться" (працює на кораблях Аполлон і Союз), при позаштатних ситуаціях і для відділення від ракети-носія, що зазнає значної аварії, в Dragon V2 використовуються власні двигуни "системи прискорення" SuperDraco.

Усі вісім двигунів в ході випробування працювали 5,5 секунди, потім, при досягненні висоти в 1187 метрів, відокремився вантажний відсік, ще через кілька секунд були успішно випущені гальмівні та основні парашути. Через 99 секунд після запуску корабель приводнився в Атлантичному океані. Усередині Dragon V2 перебував манекен з датчиками. За словами Маска, якби на борту були люди, вони б почувалися відмінно.

Наступне випробування запланували на вересень 2015 року, тоді буде відпрацьовуватися аварійна евакуація астронавтів уже під час польоту. У разі отримання ліцензії від NASA на "систему прискорення" відбудеться вже повністю кероване приземлення на двигунах SuperDraco (без використання парашутів).

За попередніми прогнозами, перший політ астронавтів до Міжнародної космічної станції (МКС) на кораблі Dragon відбудеться в 2017 році. Приблизно в той же час компанія Boeing завершить розробку ще одного корабля - CST-100.

NASA вибрало SpaceX і Boeing для створення пілотованих космічних кораблів, Dragon SpaceX і CST-100 відповідно. Загальна вартість робіт оцінюється в 2,6 мільярда доларів для SpaceX і 4,2 мільярда доларів для Boeing.