20:20 / 11.03.2020 Общество

Вчителька вигадала гральні карти для вивчення української мови (фото)

Учителька з Рівного Катерина Островська створила карткову гру для вивчення наголосів в українській мові.

Вона викладає українську мову та літературу в Рівненській гуманітарній гімназії. Гра називається "Наголоси́ на́голоси". Створила її передусім для школярів, які готуються до ЗНО, повідомляє "4 влада".

"Щороку учні приходять до мене після ЗНО і кажуть, що навіть не чули слів, які в тесті треба було правильно наголосити", – розповіла Островська.

Гравці отримують на руки по 5 карт. Решту кладуть на стіл "сорочкою" догори. Починає гравець, що має червону одиничку. Кладе її на стіл і промовляє речення з неї, правильно наголошуючи слова. Головне - не помилятися, бо в такому разі бере штрафну карту та набирає бали. Мета гри - набрати найменше балів.

"Кожен прораховує, які карти йому треба зараз викласти або притримати, коли вигідно закінчити гру, а коли дати пройти ще коло", – пояснила авторка гри.

Закінчити гру може той, у кого четвірка або п'ятірка. Гравець кладе карту і каже "Наголоси́ на́голоси". Тоді підраховують бали. Виграв той, у кого їх найменше. У власника п'ятірки бали анульовуються. Програв і вилітає з гри той, хто набрав понад 200 балів.

У колоді 65 карт, вони поділені на сім груп різних кольорів і символів із певними словами. Гравець обирає зручну для себе асоціацію слів – із кольором, цифрою чи малюнками.

Катерина Островська придумала карти під час літньої відпустки. Працювала над ними тиждень, потім випробувала на своїх друзях. Зараз реєструє на гру авторські права.