09:56 / 27.12.2019 Общество

Перевертень Володимир Нідзельський і 5 кілограм золота: як працює поліція Київщини

Словосполучення "Перевертні в погонах" міцно увійшло в наш побут більше 10 років тому. З тих пір ми настільки звикли до їх існування, що вже нікому не треба пояснювати, що "перевертень у погонах" – це продажний чиновник, слідчий, прокурор і т. д. Вони і понині ростуть і розмножуються в жахливій прогресії. Їх обчислюють, судять і відправляють за грати, але на місця, що звільнилися, приходять нові, ще більш нахабні, хитрі і самовпевнені.

В українських ЗМІ майже щодня з'являються журналістські розслідування на тему корупції у правоохоронних органах, кришування тими ж "правоохоронцями" рейдерства, ігорного чи наркобізнесу тощо. Але виявляється, це далеко не всі "схеми", завдяки яким поповнюють свої статки деякі посадовці. Детальніше про ще один спосіб "збагачення" розповімо у нашому матеріалі.

Золото, що розчинилося в повітрі

Так, 20 вересня 2018 року слідче управління Національної поліції України відкрило кримінальне провадження за ч.3 ст.191 Кримінального Кодексу України "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб".

Досудове розслідування у вищезгаданому провадженні здійснювалося групою військових прокурорів Київського гарнізону. Оперативне супроводження забезпечували працівники Управління захисту економіки в Київській області Національної поліції України.

Вже 3 жовтня Денис Давидов – старший групи військових прокурорів Київського гарнізону, він же – начальник 1-го відділу військової прокуратури в Шевченківському районному суді м. Києва, отримав ухвалу на проведення обшуку у приміщенні за адресою: м. Вишгород, вул. Шолуденка, буд.19Д.

Дане приміщення використовує ТОВ "Науково-виробничий центр "Північ". Згідно інформації з ProZorro, зазначене підприємство здійснює діяльність з виробництва дорогоцінних металів. Метою обшуку було виявлення та фіксація майна військовослужбовців, яке було демонтоване для відібрання дорогоцінних металів (золота, срібла).

В ході проведення обшуку 10.10.2018 в приміщеннях, які використовує ТОВ "Науково-виробничий центр "Північ", речей та документів, які б мали значення речового доказу, слідчі управління Нацполіції в Київській області та прокурори Київського гарнізону не виявили.

Як стало відомо нам з власних джерел, оперативні працівники Управління захисту економіки в Київській області неофіційно оглянули також приміщення, які орендує МП ТОВ "Соляріс", де виявили сейфові шафи у великій кількості. Після чого слідчі управління Нацполіції отримали вказівку від Дениса Давидова про проведення невідкладного обшуку у цих приміщеннях.

В ході обшуків оперативники відчинили один із сейфів, в якому виявили золоті злитки вагою 5 кг, грошові кошти у сумі 300 000 доларів США та 200 000 євро. Незважаючи на документи, які вказували на походження золотих злитків та грошових коштів, Євген Гладій – військовий прокурор Київського гарнізону надав вказівку вилучити вказані цінності.

Як повідомили наші джерела, співвласникам МП ТОВ "Соляріс" Бестаню С.Г. та Миколенку В.В. було оголошено про надання неправомірної вигоди прокурору військової прокуратури Київського гарнізону Гладію Є.В. у сумі 2 мільйони євро за повернення вилученого під час невідкладного обшуку майна та припинення обшуку в приміщеннях, що орендує МП ТОВ "Соляріс". Про розмір неправомірної вигоди Бестаню С.Г. та Миколенку В.В. було озвучено начальником Управління захисту економіки в Київській області Володимиром Нідзельським в присутності його заступника Олександра Шульги.

25 жовтня 2018 Шевченківський районний суд розглянув скаргу адвоката Глоби К.В. на бездіяльність слідчого СУ ГУНП в Київській області, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна у вищезгаданому кримінальному провадженні.

Скаржник звернувся до суду с проханням зобов'язати слідчого повернути майно, вилучене під час обшуку, проведеного 10 жовтня 2018 року, в рамках кримінального провадження № 42018110350000158 від 20.09.