09:00 / 29.11.2019 Общество

Хто боїться залишитися без посад: закулісся децентралізації на прикладі Золотоніщини

Реформа децентралізації в Україні в повному розпалі. Багато хто вже утворив об’єднані територіальні громади, проте Черкащина не вирізняється бажанням швидко об’єднуватися. Чому так відбувається вирішили розібратися журналісти нашого видання.

Для людей, які мають доступ до відкритої інформації, давно зрозуміло, що  децентралізація дає шанс маленьким селам отримати нові можливості для розвитку. Основна ідея реформи – наблизити послуги до людей, надати можливості для того, щоб громади економічно розвивались, сприяти доведенню до ладу інфраструктури населених пунктів. Коли села без грошей, без доріг, без молоді – розвитку чекати марно. Після об’єднання громади матимуть власних представників  – старосту та депутата, які зможуть брати участь у формуванні бюджету ОТГ та стежити за дотриманням інтересів кожного села. В об’єднаній громаді маленькі села отримають можливість спільними зусиллями утримувати такі важливі для життя села об’єкти як школи, клуби, бібліотеки, дитячі садки та фельдшерські пункти. Проте для апаратів РДА «солодке» життя завершиться, скоротять чиновників, які намагаються втримати свої портфелі за будь-яку ціну.

До прикладу Золотоніщина. Тут районні чиновники розповсюджують міфи про закриття шкіл та садочків, скорочення бюджетних надходжень, не вигідність об’єднатися із містом, бо ніби-то місто «з’їсть» весь бюджет ОТГ. Звісно ж, посадовцям старого формату це все не вигідно: закриється одна із головних «кормушок» - неврахована земля, зникне адмінресурс, який, вигідно чи ні, але танцює під дудку районного керівництва, перекриються шалені потоки бюджетних коштів, які часто «вкидають» у ремонти, а потім відремонтовані об’єкти чомусь закриваються…

Саме тут приходить геніальна ідея: РДА вже не спасти, то давайте просто змінимо вивіску. Замість РДА напишемо Новодмитрівська ОТГ і всі чиновники будуть знову працевлаштовані. А те, що Нова Дмитрівка – це один зі спальних районів міста і люди масово працевлаштовані у Золотоноші, а діти відвідують навчальні заклади міста, керівництво району не турбує, головне прилаштувати свої місця по-зручніше.

Одне зрозуміло усім – від адмінреформи  ніхто нікуди не подінеться і станеться це зовсім скоро. Та й сам район починає «тріщати по швам». Вже утворено Зорівську та Плешканівську громади, які поки що не плачуть за районною адміністрацією. Придніпровське село Благодатне вже проводить перемовини про обєднання із Черкасами. А тим часом у Золотоноші внесли зміни у статут: у разі приєднання до міста кожне село усі свої податки в повній мірі отримає на свій же розвиток. Тож підігравати РДА, аби чиновництво і далі розквітало, а сільські голови перетворилися на старост, чи об’єднуватися із містами обласного підпорядкування і тягтися до них у розвиткові, обирати громаді. Головне, пам’ятати: влада змінюється, а рішення прийняте Вами пожинатимуть Ваші ж діти та онуки.