16:46 / 18.10.2018 Общество

Богомолець: Жодна реабілітація не допоможе ветеранам АТО, коли вони не бачать у країні правди

Зупинити хвилю суїцидів серед учасників АТО, знизити рівень вживання алкоголю і наркотиків та забезпечити повну реабілітацію ветеранів – суто медицина не зможе, для цього потрібний комплексний підхід. Таку думку висловила народний депутат та голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець на своїй сторінці в Facebook.

«Реабілітація учасників АТО і внутрішньо переміщених осіб особисто для мене – процес не медичний, а, насамперед, соціальний. Адже жодна медична реабілітація не допомагає, коли хлопці, що проливали власну кров і втрачали бойових побратимів за волю і справедливість, бачать, що правди в нашій державі немає, а Революцією Гідності скористалися, щоб прийти до влади, негідники. Тому виникає справедливе питання: заради чого були принесені всі жертви, тисячі життів?» – пише народний депутат.

На її думку, перебування у санаторії, лікування та терапія здатні вирішити лише проблеми з фізичним здоров’ям, але не вирішують душевні та соціальні проблеми, з якими стикаються ветерани після повернення до мирного життя.

«Коли хлопець повертається додому та отримує мізерну зарплату, його батьки – мізерну пенсію, а корумповані чиновники збагачуються на крові його побратимів, він почувається обдуреним та ошуканим. Стрес, отриманий на війні, посилюється у багато разів, розпач та розчарування поглиблюються, і все це призводить до алкоголю, наркотиків та суїциду», – вважає політик.

Як запевняє нардеп, найкращий спосіб реабілітації ветеранів – це вирішення політичних і економічних проблем, які зараз існують в Україні – і це задача всього українського суспільства.

«Ветеранам треба побачити, що їхні жертви не були даремні: що у країні панує справедливість та відбуваються зміни на краще, олігархи, які висмоктують з України кров, – відсторонені від влади, а проблема Донбасу має чіткі перспективи вирішення. І саме над цим ми всі маємо працювати разом, спільно, всім суспільством. Все решта – це лише тактичні, косметичні кроки, які не вирішують глобально проблему реабілітації наших ветеранів та не усувають головні причини розчарування та глибокої депресії, яка накриває багатьох тих, хто повернувся з фронту», – резюмувала Ольга Богомолець.