10:56 / 05.09.2016 Общество

Від Гройсмана вимагають розслідувати корупцію в «Укроборонпромі»

На офіційному сайті Кабінету міністрів з’явилась петиція, ініціатори якої вимагають від уряду негайно повести аудит «Укроборонпрому», передає "Політика і культура".

Автор подання – Голова ВГО «Українська асоціація власників зброї» Георгій Учайкін звертає увагу прем’єр міністра Володимира Гройсмана на непрозору та малоефективну роботу підприємств оборонного комплексу, зокрема – державного оборонного концерну «Укроборонпром».

Автори петиції підкреслюють:

«Гучні скандали навколо деяких зразків озброєння (негативне співвідношення ціна-якість мінометів «Молот 120мм», незадовільна якість БММ «Дозор Б», відсутність зрозумілої стратегії модернізації озброєння для армії тощо), засвідчили, що управління підприємствами ДК «Укроборонпром» не сприяє ефективному виконанню головної функції держави – зміцненню обороноздатності країни».

Також вказується на незрозумілий факт – попри наявність гострої потреби за умови військових дій, в Україні досі не створено власного виробництва набоїв та боєприпасів (5,45 – 155 мм), щоб повністю задовольнити потреби ЗСУ та інших військових формувань.

В преамбулі автори також підкреслюють наявність численних фактів постачання до ЗСУ неякісних зразків військової техніки та озброєнь.

Окрім вимоги проведення негайного аудиут діяльності ДК «Укроборонпром» за міжнародними стандартами аудиторської діяльності, автори петиції вважають за необхідне створити в структурі ДК «Укроборонпром» Раду громадського контролю, демонополізувати ринок виробництва озброєння та військової техніки та забезпечити рівний доступ до участі в ньому виробникам всіх форм власності, включно з іноземними.

Нагадуємо, що раніше петиція, подана ВГО «Українська асоціація власників зброї» зібрала необхідну кількість підписів.

Підписати петицію можна за посиланням.