00:03 / 08.07.2015 Общество

Контрабанда як рушійна сила війни на Донбасі

Війна на Сході стала прибутковим бізнесом.

Торгівля зброєю та наркотиками, віджимання бізнесу та землі і зрештою, контрабанда – все це складає немалі статті доходів і для терористів «ДНР/ЛНР», і для українських силовиків.

Щоденно з території України потрапляють тони вантажів на окуповані території. За словами радника президента Юрія Бірюкова, «рентабельність контрабанди сягає рівня продажу наркотиків та набуває вражаючих розмірів».

Активіст-волонтер Роман Донік вважає контрабанду однією з найстрашніших бід цієї війни, оскільки на бік противника іде незаконний товар, а коридор для нього з одного боку робиться нашими військовими, а з іншої тими, кого потрібно вбивати за законами військового часу. І найгірше, вважає волонтер, коли ця схема вибудовується на рівні командирів підрозділів та утворюється злочинна вертикаль.

В той же час президент України доручає боротьбу з контрабандою не силовим структурам, а волонтерам, очікуючи саме від них ефективної співпраці. На зустрічі Петра Порошенка із волонтерами було обговорено питання волонтерського контролю у процесі боротьби з корупцією та контрабандою у зоні проведення антитерористичної операції. Глава держави дав низку завдань, що спрямовані на подолання цього явища, інформує прес-служба президента.

«Волонтерський контроль має стати реальним механізмом боротьби із корупцією у зоні АТО. Впевнений, що спільна й скоординована діяльність із силовими структурами допоможе нам ефективно протистояти брудним ділкам, які заробляють на горі українців», – наголосив Петро Порошенко.

За словами радника Президента Юрія Бірюкова, який узяв участь у зустрічі, волонтери акцентував увагу президента на проблемах, з якими їм довелося зіткнутися під час роботи із забезпечення Збройних Сил.

Ще на весні Геннадій Москаль, губернатор прифронтової області доповідав про масштаби корупційних схем, коли за «елітний алкоголь і тютюн, які везуть для Плотницького і для тамтешніх олігархів, контрабандисти платять за весь маршрут прямування від 300 тисяч до 500 тисяч гривень за фуру - від точки до точки. Якщо ж везуть хліб або котячий корм, то, звичайно, набагато дешевше».

За інформацією губернатора, контрабандисти не платять всім підряд, а «купляють» якусь одну зміну на блок-пості, водіям також повідомляють військові паролі, які невідомі навіть керівництву області. Корупція в зоні проведення АТО, на його думку, повинна прирівнюватися до державної зради.  А пряму відповідальність Москаль покладав на Верховну Раду і уряд, які повинні законодавчо врегулювати питання допуску на окуповані території, аби це не було особисте рішення чиновників, щоб вони могли спиратись на якийсь закон чи розпорядження.

Програма «Наші гроші» також розповідала про те, що коли котрабандистам не вдається провозити товар фурами на окуповані території, вони наймають місцевих жителів, які просто переносять товар у пакетах пішки через блок-пости під виглядом товарів, які вони наче купили.

Анастасія Волошко