11:43 / 19.05.2015 Общество

Там є тільки страх, ненависть і водка - мандрівник розповів про Росію

У людей там (в Росії) нема бажання робити себе кращими...

Професійний мандрівник Богдан Логвиненко розповів Культпростору про свої враження від подорожей світом, як також Росією.

"Я почав подорожувати автостопом, коли не мав грошей на подорожі – все було по-чесному. Потім гроші з’явилися, але я продовжував їздити стопом – міг приїхати фурами в Париж і сидіти там потім в дорогому ресторані. До того ж, такий спосіб пересування дозволяє побачити більше – розширює свідомість. Трошки як наркотики. Першу дійсно довгу подорож автостопом я здійснив через Польщу, Чехію, Австрію, Німеччину, Швейцарію, Францію, Бельгію, Голландію, а тоді знову повернувся до Німеччини, і потім в мене був літак в Уфу з Ганновера, і я подорожував автостопом по Сибіру і Уралу. Відчуття контрасту було неймовірне. Два переломні моменти – спершу коли з Європи потрапляєш на Урал. Це так, ніби ти бачив прекрасний сон, а потім отямився в зовсім неприємній дійсності. І другий – це коли з Сибіру повертаєшся в Україну. Це навпаки – ніби спиш і бачиш жахіття, а тоді прокидаєшся – а все нормально. Саме тоді я зрозумів, що в Україні не так все погано, як могло би бути, і саме подорожі автостопом по Росії дали мені снаги після того ще кілька років прожити в Україні.

Якось я зупинив водія зі Словенії – мені добре зупинялися машини в Росії, бо в мене була жилетка, котра відбиває світло в темряві. Я підібрав її в Німеччині коло якоїсь школи і на ній було написано «школа», але це не заважало водіям приймати мене за працівника Російської дорожньої автоінспекції,  які саме носять такі жилетки. Водії засмучувалися, зупинялися і тут з’ясовували, що це просто якийсь хіч-хайкер – ну і підбирали мене. Так от, словен опустив вікно, виглянув з високої кабіни фури і питає – Ты откуда? – З України, − кажу. – Первый раз за две недели человека встретил, − сказав він і відчинив мені двері. Але якщо без жартів – там страшно. Мені би дуже хотілося, щоби люди, котрі зараз підтримують ЛНР, ДНР, Рускій мір і духовні скрєпи з’їздили бодай на місяць на Урал і в Сибір, і подивилися, як там живуть люди. Там – людина людині вовк, і це відчувається просто в повітрі. Там, якщо ти бодай якось вирізняєшся – ну, скажімо, спортивний костюм в тебе не чорний, − ти будеш об’єктом надлишкової уваги. Звісно, ти будеш об’єктом такої уваги і в Азії, якщо ти високий і білий, наприклад, але в Росії не буде до тебе ні цікавості, ні привітності, ні веселої допитливості. Там є тільки страх, ненависть і водка. Автостопщиків зазвичай підвозять люди непогані – відкриті, ті, що хочуть допомогти, познайомитися. Так от – сідаєш ти в машину десь в російській глибинці, водій питає звідки ти, чує що з України – і автоматично починає тебе пресувати – немає, каже, такої країни, ми ж вас прижмемо ще, шлюх американських. Коли це відбувається в кожній другій машині – починаєш з’ясовувати для себе, що це масове явище. Тепер, звісно, без сенсу про це говорити – і так зрозуміло, що там і до чого, якщо ці люди сюди воювати і помирати їдуть за такого штибу ідеї. Ми, звісно, можемо зараз говорити «Путін-х…ло», але п’ять років тому я усвідомив для себе: Путін − це збірний образ, там кожен другий – путін.

А ще в людей там нема бажання робити себе кращими. Я спостерігаю це в багатьох громадян колишніх (хоча Росія це дотепер імперія) імперій. Не колоній – а саме імперій. Навіть ми, назвемо речі своїми іменами, − колишня колонія, але значно прогресивніша. Наші малі міста суттєво різняться від російської глибинки. Я багато подорожував Україною і був приємно вражений тим, що в  якомусь Нікополі чи Жовтих Водах люди часто досить багато знають про світ, а якщо не знають, то прагнуть взнати. Вчора я повертався з Польщі і зустрів фермерів з Коблєва, які вирощують 15 овечок – вони об’їздили всю Україну, а ще літали в Європу, орендували там авто і подорожували".