10:10 / 03.02.2021 Общество

Хомчак і Таран - це кадрові помилки президента, які Зеленський і повинен виправити

Призначення Руслана Хомчака Головнокомандувачем було великою кадровою помилкою президента Володимира Зеленського. І цей скандал, який зараз відбувається у найвищому військовому керівництві - тому  підтвердження. Є чимало запитань і до міністра оборони Андрія Тарана. У будь-якому разі до них ніхто не дозволяв собі так ганьбити армію і ставити під загрозу національну безпеку держави. 

Такі конфлікти у воюючій країні мають досить страшні наслідки, наголошує нардеп ВР Микола Величкович, коментуючи ситуацію. 

Каже, що чіткої позиції Головнокомандувача ЗСУ, при цьому, й досі ніхто не почув. 

«Він (Хомчак) ніби набрав води у рот і робить вигляд, що нічого не відбувається. Всі про це говорять, всі щось роблять, а позиції Головнокомандувача немає. Це спричиняє ще більшу деморалізацію української армії.

Це знущання і самоусунення від проблеми», - сказав Величкович.

На переконання політика, самоусунувся від військової кризи в Україні і президент. 

«Має бути реакція Президента. 

Бо оці його кадрові призначення, які відбулися саме при Зеленському – і в МО і в Генштабі, бачите, до чого призвели. Але збоку Верховного Головнокомандувача все кинуте на на самоплин – це річ неприпустима», - наголосив нардеп. 

У середу профільний безпековий комітет ВР хоче заслухати Хомчака з Тараном. При цьому «мирити» їх чи розбиратися в причинах їх конфлікту - не справа Верховної Ради. 

За словами політолога Павла Рудяклва, єдиний можливий вихід із ситуації - це звільнення обох. 

«Вони дійшли у глухий кут, це криза у вищому керівництві ЗСУ, яка може бути порівняна із пандемією, де будь-який крок веде тільки до погіршення. Може тому Зеленський і мовчить. Хоча він не має нікого права мовчати – він мав би реагувати превентивно – не допускаючи такого розвитку подій. Якщо він не знає, що там відбувається, тоді йому взагалі грош ціна», - наголошує експерт

Зауважимо, що волонтери вже розпочали збір підписів за відставку Хомчака. Окрім руйнівних процесів в армії його також звинувачують у покриванні корупції, зокрема, на службових квартирах, на закупівлі медичних масок та ШТЛ, а також на використанні військової авіації у комерційних цілях.