10:57 / 16.09.2020 Общество

Дерибан земель на Київщини: Державне підприємство як лакмусовий папірець чесності

Курс на реформи, але чи готова команда Президента до змін?!

Попри хвилі критики, спланованих дезінформаційних атак, опору олігархії президент України крок за кроком йде до виконання своїх передвиборних обіцянок.

Одна з таких - приватизація основних держпідприємств. Очевидно, що крім зменшення бюджетних витрат на ці підприємства, а це більш як 170 млрд. грн на рік, приватизація дасть зростання ВВП за різними оцінками від 1 до 5%.

Президент для підтвердження своїх рішень справами підписує указ №770/2019 про передачу перших п'яти підприємств з підпорядкування Державного управління справами на приватизацію. Майже всі підприємства з даного списку вже передані в ФДМ, серед яких одне вже навіть продане на публічному аукціоні, йдеться про готель «Дніпро».

З невідомих причин до сьогоднішнього дня Державне управління справами не передало на приватизацію лише одне підприємство - це сільгосппідприємство «Чайка». Примітно, що підприємство за 2019 рік принесло збитків більш ніж на 10 млн грн., йде першим у списку в Указі Президента, але його адміністрація не знаходить часу на вирішення цього питання.

25 жовтня вже буде рік, як указ президента підписаний, а його команда не може його виконати.

Три місяці довжиною в рік, або чому у  Юлії Ковалів слова розходяться з ділом?!

28 жовтня буде рік як Юлія Ковалів перед журналістами презентувала указ Президента про те, що в результаті інвентаризації підприємств ДУС передаються перші п'ять підприємств в фонддержмайна для приватизації.

«Ми починаємо з себе як і обіцяв Президент. Підписано указ, який передає Фонду державного майна на приватизацію перші комерційні підприємства, що перебували у підпорядкуванні Державного управління справами,», - зазначила Юлія Ковалів під час брифінгу.

«Ключовий меседж - усі комерційні підприємства, які перебувають у Державному управлінні справами вже передаються до Фонду державного майна на приватизацію або будуть передані на приватизацію протягом наступних трьох місяців», - підкреслила Юлія Ковалів.

Дійсно, чотири з п'яти підприємств вже передані в ФДМ, а готель «Дніпро» навіть знайшов нового власника. Попри це ДП «Чайка» «не долетіло» ні за три місяці, ні за шість, ні майже за рік…

Про передачу наступних дев’яти об'єктів, про які говорила пані Ковалів на брифінгу взагалі нічого невідомо.

Можливо, питання в чомусь іншому ?! Маємо надію почути коментарі відповідальних осіб адміністрації Президента чи Державного управління справами щодо виконання указів Президента.

А ми нагадаємо, що історія з ДП «Чайка» вже не раз ставала об’єктами журналістських розслідувань. Сільськогосподарське підприємство «Чайка», яке має земельні угіддя навколо двох сіл Київської області – Дударків та Лісне після втручання ще президента Ющенка мало бути розпайоване серед жителів сіл. Однак у підсумку стало символом ненажерливості чиновників, маніпуляцій з документами і реалізації сумнівних схем.

У підсумку, селяни не отримали свої паї, держслужбовці злочинним шляхом отримали ласі шматки землі під Києвом, а система продовжує доводити, що земельні рейдери все ще існують і почуваються досить безкарними.

Автор: Ігор Кроха