23:56 / 18.06.2020 Общество

Чи повернеться суворий карантин, - думка

В Україні стрімко зростає захворюваність на Covid-19. Уряд подовжив карантин до 31 липня та у подальшому може посилити обмеження. Наразі остаточні рішення про послаблення чи поселення обмежень приймають на місцях. Наприклад, у Тернополі посилили карантин, водночас міська влада Чернівців ухвалила рішення про відновлення роботи саун і лазень.

Gazeta.ua запитала експертів: чому влада не повертає суворий карантин?

Олег РИБАЧУК, політик:

"Є декілька факторів, але головний – економічний. Навіть якщо б влада хотіла ввести жорсткий карантин, у людей пройшов запас терпіння і довіри. На початку люди самоізолювалися. Потім ситуація з "Велюром" зіграла свою роль. Суспільство побачило подвійні стандарти. Виявилося, що карантин – для бідних. Бо люди, в яких є автівки і які не користуються громадським транспортом, досить легко його перенесли".

Якщо карантин і далі будуть подовжувати, то це не призведе до перенесення місцевих виборів восени. Це не вигідно владі, вважає експерт.

"Для влади перенесення виборів можливе лише тоді, коли вона упевнена в своїх силах. Але цього зараз немає. До того часу ще може проявитися значний економічний спад, коли люди зовсім збіднішають. Перенесення ж виборів дасть можливість опозиційним силам зміцнити позиції. Тому не думаю, що їх зсунуть".

Віталій ПОРТНИКОВ, публіцист:

"Влада увесь час обирає між необхідністю боротися із збільшенням кількості захворювань і тим, що відбувається з економікою. Та треба усвідомити, що її падіння має об'єктивний характер і навряд чи карантинні заходи – будуть вони більш м'якими чи жорсткими – допоможуть врятувати економіку від непростої ситуації. У неї вона потрапила ще до пандемії. Але так, чи інакше, владі доводиться рахуватися із ситуацією. Бо величезна кількість людей щиро переконані, що економічна ситуація залежатиме виключно від того, якими будуть заходи карантину. Переконані, що якщо його послаблять, то економічна ситуація покращиться".

Якщо кількість хворих продовжуватиме зростати, а влада на це не реагуватиме потрібним чином — Україна може зіткнутися із негативною міжнародною реакцією.

"Не знаходимося на острові. Вихід України з карантину пов'язаний з міжнародними зусиллями. Вже зараз говорять про відкриття кордонів, запуск міжнародного авіаційного та залізничного сполучення. Якщо матимемо невтішні цифри, а уряд нічого не робитиме - це автоматично призведе до того, що українцям заборонять будь-куди виїжджати. Їх просто не пускатимуть до інших країн. Про Україну говоритимуть у ВООЗ, як про небезпечну територію".

Олександр ОХРІМЕНКО, економіст:

"Карантин в Україні не має стосунку до захворюваності на Covid-19. Його причина банальніша: гроші. Влада знала, що ніякої епідемії немає, а просто хотіли обманути МВФ. Трішки вдалося. Згадаймо, як на самому почату Зеленський обіцяв 50 мільярдів доларів на боротьбу з коронавірусом. Потім – 10, згодом – 5. Потім нам дали 2 мільярда і забули. Влада гроші отримала – комедію припинила. Все з однією метою: схилити МВФ дати багато грошей. А він дав мало. Влада зрозуміла, що далі немає зиску цим займатися".

Очікувати повернення жорсткого карантину не варто.

"Карантин навряд чи повернуть, бо його ніхто не дотримуватиметься, просто робитимуть вигляд. Влада – що регулює питання, люди – що готові виконувати правила, правоохоронці – що їх контролюють. Епідемія – це коли вмирають мільйонами. На сьогодні в нас останні дані зі смертності – менші торішніх. За місяць помирають до 50 тисяч. Держстат не наводить реальну статистику смертності. Тому що буде видно, що смертність не зростає і епідемії немає".