19:24 / 26.12.2019 Политика

З турботою про виборчі права внутрішньо переміщених осіб

26 грудня під керівництвом члена Центральної виборчої комісії Юрія Мірошниченка відбулося чергове засідання робочої групи з експертного обговорення проєкту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання внутрішньо переміщених осіб", який розроблено в Міністерстві у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Як зазначив Юрій Мірошниченко, важливість цього законопроєкту є безумовною. Адже він спрямований не лише на захист прав внутрішньо переміщених осіб, зокрема, і виборчих, а й передбачає спрощення процедур та механізмів їх реалізації.

В процесі обговорення пропозицій та зауважень центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, експертного середовища та громадських організацій учасники засідання особливу увагу звертали на потенційні ризики, які можуть виникнути в разі прийняття цього законопроєкту. Окрім того, відповідні положення уніфікували з нещодавно ухваленим Верховною Радою України Виборчим кодексом.

У заході взяли участь представники Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Міністерства цифрової трансформації України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Київської міської державної адміністрації, Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні, Представництва Датської ради у справах біженців, Аналітичного центру Асоціації міст України, Громадського холдингу "ГРУПА ВПЛИВУ", Центру прав людини ZMINA.

"Сьогоднішня робоча зустріч вчергове довела, що механізм залучення всіх заінтересованих сторін до підготовки нормативно-правового акту не лише покращує його якість, а й, будемо сподіватись, гарантуватиме у майбутньому ефективність його застосування", – наголосив за підсумками цього засідання Юрій Мірошниченко.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії