13:28 / 16.12.2019 Политика

До відома місцевих організацій політпартій, які висунули кандидатів, та осіб, які балотуються кандидатами на місцевих виборах

Передвиборна агітація є одним із найбільш важливих етапів виборчого процесу. Її проведення повинно відповідати основним засадам і принципам виборів, зокрема – законності, політичному плюралізму, рівності прав і можливостей кандидатів, партій та інших суб’єктів виборчого процесу, публічності та відкритості, неупередженості органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Можливість ведення передвиборної агітації є невід’ємною складовою виборчих прав, що реалізуються громадянами України, які є виборцями, з дотриманням вимог законодавства і не потребує жодних дозволів та підтверджень. Громадяни мають право здійснювати передвиборну агітацію, вільно і всебічно обговорювати політичні, ділові, особисті якості та передвиборні програми кандидатів, місцевих організацій партій.

Місцеві організації партій, кандидати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати в депутати, які зареєстровані в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости села, селища мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів (частина друга статті 54 Закону України "Про місцеві вибори").

Під час виборчого процесу місцевих виборів 22 та 29 грудня 2019 року передвиборна агітація закінчується о 24 годині 20 та 27 грудня 2019 року відповідно. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених Законом строків забороняється.

Окремо наголошуємо, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости села, селища, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Фінансування передвиборної агітації, яка здійснюється спільно місцевою організацією партії та кандидатом, висунутим нею у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, старости села, селища, може здійснюватися за рахунок і в межах коштів виборчого фонду місцевої організації партії, яка висунула кандидата на відповідних місцевих виборах (частина шоста статті 54 Закону України "Про місцеві вибори").

Всі суб’єкти виборчого процесу місцевих виборів 22 та 29 грудня 2019 року зобов’язані неухильно дотримуватися порядку та строків проведення передвиборної агітації, визначених законодавством України.

Звертаємо увагу, що перешкоджання здійсненню права на проведення передвиборної агітації, а також порушення встановленого Законом порядку проведення такої агітації тягнуть за собою відповідальність, встановлену законами України.

Нагадуємо, що безумовне дотримання положень Закону України "Про місцеві вибори" – передумова проведення вільного, чесного і прозорого волевиявлення наших громадян.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії