09:36 / 27.11.2019 Политика

Виборчі права внутрішньо переміщених осіб вчергове у фокусі уваги ЦВК

Комісія разом з експертним середовищем продовжує роботу щодо вдосконалення захисту виборчих прав громадян

За ініціативи Центральної виборчої комісії, зокрема члена ЦВК Юрія Мірошниченка, було проведено експертне обговорення законопроєкту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання внутрішньо переміщених осіб".

Проєкт закону, який став головним предметом обговорення, був розроблений Міністерством у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. Разом з тим, Центральна виборча комісія теж долучилася до його вдосконалення. А експертне обговорення, яке ініціювала ЦВК, стало черговим суттєвим кроком на цьому шляху.

Під час обговорення порушувалися не тільки теми реєстрації місця проживання внутрішньо переміщених осіб в приймаючих громадах, а також не менш важливий аспект – інтеграція між реєстрами територіальних громад і Державним реєстром виборців (ДРВ). Своїми думками і напрацюваннями колег з цього приводу поділився керівник Служби розпорядника ДРВ Олександр Стельмах. У контексті даного питання між експертами та представниками профільних відомств відбулася "звірка годинників" й щодо діджиталізації відповідних процесів, декларативного місця проживання та проведення електронних виборів тощо.

Юрій Мірошниченко запропонував рухатися у реалізації законопроєкту step by step: "Вже зараз ми можемо вирішити головну задачу законопроекту – в частині, що стосується для внутрішньо переміщених осіб, а потім - і для всіх інших категорій громадян, хто цього потребує. Це  був би гарний результативний початок. Саме задля цього ЦВК зібрала експертів, запросила всі зацікавлені сторони. Разом ми повинні забезпечити послідовний підхід у впровадженні вивірених рішень і налагодити абсолютну координацію спільних дій, щоб швидко рухатися далі."

– Лише такий спосіб вирішення проблеми вбачається мені найбільш вдалим. А ретельний відбір кращих пропозицій з розрахунками, як вони працюватимуть в реальному житті, стане запорукою досягнення нашої кінцевої мети – максимального захисту виборчих прав громадян України на всіх рівнях виборів, – констатував член ЦВК Ю. Буглак.

Участь у зустрічі взяли представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представники профільних міністерств, зокрема Міністерства внутрішніх справ, Державної міграційної служби України тощо, а також аналітики та експерти Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Аналітичного центру Асоціації міст України, Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА", ГО "Громадський холдинг  "ГРУПА ВПЛИВУ", Центру прав людини ZMINA. 

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії