21:48 / 15.03.2019 Политика

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук: "Комісія без відхилень дотримується встановленого графіка, виконує ті функції, які повинна виконувати як орган, що адмініструє вибори"

15 березня у Центральній виборчій комісії відбулася прес-конференція Голови Комісії Тетяни Сліпачук, заступника Голови Комісії Євгенія Радченка та членів Комісії на тему: "15 днів до дня голосування: актуальні питання підготовки та проведення чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року".

Відкриваючи захід, Тетяна Сліпачук, зокрема, зазначила, що відповідальна та демократична влада починається з чесних і прозорих виборів. Тому для ЦВК дуже важливо забезпечити для кожного виборця можливість зробити усвідомлений, вільний та безпечний вибір у день голосування. Тож, за її словами, Комісія робить все можливе й залежне від неї, щоб виборчий процес з чергових виборів Президента України відповідав найкращим міжнародним стандартам.

"Комісія без відхилень дотримується встановленого графіка, виконує ті функції, які повинна виконувати як орган, що адмініструє вибори", – наголосила Голова ЦВК та додала, що нинішню виборчу кампанію у багатьох аспектах можна охарактеризувати словом "уперше". Зокрема, вперше працює цей склад ЦВК, рекордна кількість кандидатів у бюлетені – 39, виборчий бюлетень уперше має довжину 80 см, уперше під час виборчої кампанії проводяться процедури відкритих торгів щодо закупівлі послуг через систему ProZorro. Окрім того, вперше в ЦВК зібралися керівники всіх правоохоронних органів. І запевнили, що єдиним фронтом підтримуватимуть всі намагання Комісії щодо забезпечення чесних та прозорих виборів.

Тетяна Сліпачук звернула увагу і на те, що на сьогодні Комісія взяла участь у 59 судових справах. У 28 позовах проти ЦВК було відмовлено і лише три – задоволено. Решта залишені без розгляду. За її словами, ці судові справи встановили необхідність урахування рішень ЦВК, які вона ухвалює у формі постанов, роз’яснень, рекомендацій, усіма без винятку особами при вирішенні питань, які стосуються виборчого процесу. 

"Окрім того, ці судові рішення однозначно встановили дискреційне повноваження ЦВК в особі кожного її члена вирішувати питання про те, в якій формі Комісія приймає рішення відповідно до регламенту і закону", – сказала Голова ЦВК.

Вона також закликала зареєстрованих офіційних спостерігачів від громадських організацій об’єднати зусилля, аби не допустити насильства та протистояння на президентських виборах 31 березня 2019 року. "Жодного насильства, жодних погроз не має бути на виборах. А всі порушення, які, на жаль, можуть траплятися, мають стати предметом розгляду відповідних правоохоронних органів", – наголосила Тетяна Сліпачук.

Голова ЦВК запевнила, що Комісія, як і раніше, діятиме у чіткій відповідності до Конституції України та чинного законодавства. "Це, безумовно, велика відповідальність, але ми її дуже добре усвідомлюємо", – зазначила вона.

На питаннях, повʼязаних з матеріально-технічним забезпеченням нинішнього виборчого процесу, акцентував увагу у своєму виступі заступник Голови Комісії Євгеній Радченко. Зокрема, він розповів про проведення тендерних процедур щодо закупівлі товарів та послуг. Окремо йшлося про закупівлю послуг на друк виборчих бюлетенів та виготовлення архівних боксів.

Так, згідно з договором між ЦВК та державним підприємством "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів", укладеним за результатами проведення переговорної процедури закупівлі, було передбачено виготовлення 30 179 800 виборчих бюлетенів для голосування в день виборів на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Проте, як зазначив заступник Голови Комісії, протягом лютого – березня 2019 року Указом Президента України визначено межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях. Окрім того, окружними виборчими комісіями утворено спеціальні дільниці на тимчасовій основі. А 33 386 виборців станом на 15 березня змінили місце голосування, виборча адреса яких належить до тимчасово окупованих територій. Зазначені фактори зумовили перегляд необхідної кількості бюлетенів для проведення голосування в день виборів.

Щодо архівних боксів, то, як відомо, відкриті торги на закупівлю послуг з їх виготовлення та доставки були відмінені. Проте, за словами Євгенія Радченка, зазначені бокси, що призначені для доставки до ОВК звичайної робочої виборчої документації (про виборчі бюлетені та протоколи ДВК про підрахунок голосів виборців навіть не йдеться), окружні виборчі комісії зможуть закупити за кошти, які виділені їм в межах відповідних кошторисів.

"Комісія жодним чином не відмовляється від системи тендерних процедур, ми тільки підтримуємо її застосування. Водночас для ЦВК стає очевидним той факт, що використання системи ProZorro без змін до законодавства, які б врахували швидкоплинність виборчого процесу, ставить під певну загрозу проведення як президентських, так і особливо парламентських виборів", – наголосив Євгеній Радченко.

Про утворення у винятковому порядку спеціальних виборчих дільниць для військовослужбовців у зоні проведення ООС в Донецькій та Луганській областях розповів член Комісії Михайло Вербенський. А темою виступу члена Комісії Світлани Кустової стало навчання членів окружних та дільничних виборчих комісій.

Після цього учасники прес-конференції відповіли на численні запитання журналістів. Зокрема, Голова Комісії Тетяна Сліпачук, відповідаючи на одне із них, повідомила, що на чергових виборах Президента України станом на 15 березня утворено 30 002 виборчі дільниці. З них:

– звичайних – 28 653;

– закордонних – 101;

– спеціальних – 1248.

Довідково. Спеціальні виборчі дільниці розподілені наступним чином:

– у стаціонарних лікувальних закладах – 981;

– в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах – 154;

– на суднах, що перебувають у день голосування на виборах Президента України у плаванні під Державним Прапором України – 32;

– на полярній станції – 1;

– на території військових частин (формувань) – 80.

 Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.