13:40 / 08.08.2018 Политика

Нардеп Голуб лобіює інтереси найбільшого виробника м'яса в Україні

Нещодавно на багатьох інтернет-сайтах з’явилася інформація про те, що працівники Головної військової прокуратури отримали доступ до банківських документів низки українських компаній у справі нанесення збитку державі на більш, ніж 100 млрд від несплати податків. Справа стосується створення злочинної організації колишнім президентом  Віктором Януковичем та його оточенням серед яких і Юрій Косюк - власник ПАТ «Миронівський продукт» та ТОВ «Катеринопільський елеватор». Бентежить і той факт, що у 2014 році саме «Миронівському хлібопродукту відшкодували ПДВ на рекордну суму 1,6 млрд грн (у 2013-му підприємству відшкодували 0,7 млрд грн).

А от за січень-червень 2017 року із державного бюджету виділили 1,91 млрд грн на дотації для аграрних підприємств. Найбільшу частку на загальну суму 809 млн грн отримала група компаній Миронівського хлібопродукту (ПРАТ “Миронівська птахофабрика”, СТОВ “Старинська птахофабрика”, ПРАТ “Оріль-Лідер” та ДП “Перемога нова”). Як же пояснити, що приватний агрогігант «Миронівський хлібопродукт» і пан Косюк, який у п’ятірці  рейтингу найбагатших людей України, потрапив в перелік найбільш нужденних? Найбільший виробник м'яса птиці в Україні з часткою 50% і провідний постачальник його в Європу, володар найсучасніших виробничих і переробних потужностей, експортер сільськогосподарської продукції, отримує 35% дотацій всього АПК України з державного бюджету. Прикметно, що Косюку вдалося зберегти й свій кримський бізнес (ПрАТ «Кримська фруктова компанія», ПрАТ «Дружба народів Нова»). Він перереєстрував його як російський. Тепер ця частина його активів – найбільші виробники у своїй сфері на півострові.

Яким чином переплітаються долі олігарха Юрія Косюка та народного депутат по 197-му виборчому округу Владислава Голуба? Можливо тим, що вони обидва вболівають за Черкащину, адже один із них є уродженцем землі Богдана і Тараса, а інший - представляє її інтереси у Верховній раді. А от не вгадали! Зробивши екскурс у дні формування бюджету на 2018 рік, результатом роботи нардепів, у тому числі і народного від Черкащини, стало збереження пільг, дотацій та максимально лояльного режиму оподаткування для підприємств олігарха. Так, спочатку профільним бюджетним комітетом було проштовхнуто поправку до бюджету, яка фактично скасовувала обмеження на отримання дотацій «в одні руки» з наступного року (однією чи пов'язанами компаніями – ред.) сумою у 150 млн. грн.

Під час засідання бюджетного комітету цю ініціативу озвучив саме Владислав Голуб. Він же був і серед авторів даної поправки. Стає цілком очевидним, що «хлопчик» лобіює олігархічні інтереси «курникового» барона. Ось де ховається розгадка глянцевих багатотиражних брошур-звітів та піарного щотижневика, ось де собака зарита стосовно безкоштовних велосипедів для листонош, передвиборної гречки (не будуть же у відкриту курятину роздавать!), тисячних подарункових сертифікатів тощо.

Тепер же, коли Головна військова прокуратура перекрила кисень, звідки братиметься ця манна небесна, чи не пересохне ріг достатку у щедрого нардепа?

У минулому році  народний депутат зі скандалом покинув фракцію БПП, заявивши про погрози та нерозуміння центральної влади того, що діється на місцях, зокрема на Черкащині.  Та де вже їм знати? І чи не обов’язок це народного обранця інформувати про життя регіону? Та народний депутат зробив стратегічний розрахунок і набув статусу «опозиційного», з перспективою повторного балотування на окрузі вже в статусі «опозиціонера».

 

Сергій Перехрест