20:56 / 17.07.2018 Политика

Оппоблок та БПП очолили антирейтинг політичних партій, - соцопитування

За результатами літнього соціологічного дослідження, проведеного наприкінці червня – на початку липня, у новий склад Верховної Ради України пройшли б п’ять політичних партій. Найбільшу кількість голосів могли б отримати «Батьківщина» на чолі з Юлією Тимошенко (11,4%), «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка (8,1%), партія «За життя» Вадима Рабиновича (7,6%), а також «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (7,2%) і «Опозиційний блок» (6,9%).

На відміну від попередніх результатів, отриманих весною, в українському парламенті не буде представників Радикальної партії Олега Ляшка (4,1%), Об'єднання «Самопоміч» (3,6%) і партії «Слуга народу», що, серед іншого, може пояснюватися якісними змінами у репрезентативній вибірці через період літніх відпусток. Про це йдеться в черговому соціологічному дослідженні, опублікованому виданням «L’Europeenne de Bruxelles» з посиланням на міжнародний дослідницький центр BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute).

31% респондентів заявили про те, що вони точно вирішили брати участь у голосуванні під час президентських виборів, але досі не визначилися зі своїм кандидатом. На уточнююче прохання все-таки визначитись з прізвищем політика більша частина опитаних заявила про те, що віддасть свої голоси на користь Анатолія Гриценка (32%) та Вадима Рабиновича (29%). Інші кандидати отримали більш скромні результати: Юлія Тимошенко - 12% респондентів, які вагалися з кандидатом, Андрій Садовий – 10%, Олег Ляшко – 8%, Петро Порошенко – 5%, інші кандидати – 4%. Автори дослідження зазначають, що в опитуванні були вказані прізвища тих політиків, які з найбільшою вірогідністю братимуть участь у президентських виборах.

Вимірювання антирейтингу політичних партій (за допомогою питання «За яку партію ви ніколи не будете голосувати?») показало, що 74% респондентів ніколи не підтримають «Опозиційний блок» (Юрій Бойко), а 70% респондентів утримаються від підтримки «Блока Петра Порошенка «Солідарність». Ненабагато кращими є справи у інших парламентських партій та їхніх лідерів. Антирейтинг «Батьківщини» на чолі Юлією Тимошенко склав 69%, Радикальної партії Олега Ляшка - 58%, «Самопомочі» Андрія Садового - 52%. Непарламентські політичні сили на чолі з відомими політиками також не можуть похвалитися широкою народною підтримкою. 52% респондентів ніколи не проголосують за об’єднання правих партій на чолі Олегом Тягнибоком, 44% опитаних категорично відмовилися підтримати партію «За життя» на чолі з Вадимом Рабиновичем, а 39% опитаних – партію «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка.

Результати дослідження представлені у таблицях.

Опитування проводилося на території України міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (Бельгія) у період з 25 червня до 6 липня 2018 року. Загальна кількість респондентів склала 2022 особи. Метод опитування – прямі інтерв’ю. Ймовірна похибка – 2,2%.