09:04 / 13.06.2018 Политика

Нардеп вимагає пояснень від Укргазбанку щодо розкрадання державних коштів

Народний депутат України, член фракції БПП Іван Мельничук надіслав депутатський запит на Голову Правління АБ «Укргазбанку» з вимогою дати роз’яснення щодо фактів розкрадання державних коштів цим банком, про факти яких опублікувала низка ЗМІ. З парламентської трибуни запит оголосила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

“За інформацією ЗМІ, представники Банку, починаючи з 2013 року по сьогоднішній день, уклали з юридичними компаніями ряд договорів про надання юридичних послуг. Як зазначають журналісти, сума виплат у відповідних договорах є необгрунтованою та суттєво завищеною. Закладені у витратну частину Банку державні кошти на “юридичні послуги” є непомірно високі, а часом взагалі безпідставні”, - йдеться у депутатському запиті.

Так за інформацією спільноти Сліпий траст, яка розслідує фінансові зловживання посадовців, в “Укргазбанку”, існує розгалужена мережа підставних юридичних фірм, через які виводяться кошти з банку. Окрім того, до фінансових зловживань мають пряму причетність екс-керівники Партії Регіонів, зокрема Андрій Клюєв та Василь Горбаль.

В оприлюдненій публікації “Як міністерство фінансів Данилюка по повній “банкує” з “регіоналами”, зокрема стверджується, що нині виконуюча обов’язки Міністра фінансів Оксана Маркарова бере активну участь у незаконному виводі коштів з державних банків, зокрема “Укргазбанку” та “Укрексімбанку” за допомогою фірм, які до цього часу підконтрольні братам Клюєвим та їхньому соратнику Василю Горбалю.

“Інвестиційна група “ІТТ” підконтрольна партнерам Клюєвих сімейству Волинець-Маркорової, активно “загрібає” майно і набирає вагу на ринку. Добре парцює з цією командою і радник в минулому Клюєва, колись головний “регіонал” Києва Василь Горбаль”, - йдеться в публікації.

У розслідуванні також подається детальна схема, як і ким виводяться кошти з державних банків до цього часу. Зокрема вказується низка фірм, через які виводились кошти самим Горбалем та його соратниками.

Водночас, як зазначається у публікації, усі хто причетні до виведення капіталів з державного банку, соратники пана Горбаля, не піддаються жодному кримінальному переслідуванню, як і він сам. Натомість на інші компанії, які виплачують свої фінансові зобов’язання, організовується справжня травля, в тому числі правоохоронних органів.

З огляду на ці, та інші факти оприлюднені у ЗМІ щодо фінансових зловживань в Укргазбанку, депутат вимагає надати документальне підтвердження перерахованих коштів на юридичні фірми, а також інформацію, які саме послуги вони надавали Банку і наскільки надані послуги відповідають мільйонним коштам, які за них виплачував банк.