10:22 / 17.11.2020 Политика

Серед пріоритетів ЦВК – навчання членів виборчих комісій

Під час підготовки та проведення цьогорічних місцевих виборів Центральна виборча комісія посилену увагу приділила й навчанню членів територіальних та дільничних виборчих комісій. Цей важливий процес Комісія організувала спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем в Україні (IFES Україна) та Центром управління навчанням учасників виборчих процесів при ЦВК (Тренінговим центром).

При цьому організаторам навчання довелося враховувати низку особливостей. Окрім того, що місцеві вибори – це найскладніший тип виборів з точки зору адміністрування виборчого процесу, вони цього року відбувалися ще й за новим виборчим законодавством, яке, зокрема, змінило й певні процедури, що мають здійснювати члени комісій. Вплинула на підходи до навчання й необхідність дотримання протиепідемічних вимог для запобігання поширенню коронавірусної хвороби.

За словами директора Тренінгового центру Євгенії Павловської, зважаючи на вказані фактори, було напрацьовано основні принципи проведення навчання членів виборчих комісій. Насамперед йшлося про його проведення тільки у форматі онлайн, а матеріали викладалися максимально доступною мовою та погоджувалися ЦВК. Також увага акцентувалася на тісній взаємодії під час навчально-просвітницького процесу всіх його учасників, дотриманні протиепідемічних вимог та інклюзивності.

Відтак навчання здійснювалося через загальнонаціональну програму каскадних тренінгів для членів виборчих комісій усіх рівнів, яка вперше реалізовувалася у форматі онлайн. Каскадний метод передбачає, що навчання відбувається у кілька етапів, під час кожного з яких матеріал викладається для певної цільової аудиторії.

Перший етап був присвячений підготовці 120 тренерів із семи регіональних команд, які протягом семи днів опановували особливості Виборчого кодексу та опрацьовували методику проведення тренінгів у форматі онлайн. Зокрема, вчилися працювати з платформою Zoom, на якій проводилося подальше навчання.

Протягом другого та третього етапів підготовлені тренери провели навчання для членів територіальних та дільничних виборчих комісій майже відразу після їх утворення. Навчальний процес відбувався одночасно по всій країні, оскільки кожна група тренерів працювала у конкретному регіоні. Застосування каскадного принципу дозволило за короткий проміжок часу організувати навчання великої кількості членів виборчих комісій, застосовуючи однакову методику надання знань та досвіду. Таким чином було проведено 462 онлайн тренінги для членів ТВК та 366 онлайн вебінарів для членів ДВК, в яких загалом взяли участь понад 33 500 осіб.

Важливим напрямом під час організації навчання стала розробка навчальних матеріалів. Так, Тренінговий центр підготував 8 відеороликів для членів ТВК та 18 – для членів ДВК. Кожен з них розкриває певний етап діяльності членів виборчих комісій. Відеоролики були розміщені на освітньому порталі "ЦВК: просвіта" та оснащені субтитрами і мовою жестів.

Окрім того, вийшли у світ навчальні посібники окремо для територіальних та дільничних виборчих комісій. Вони розповсюджувались в електронному форматі, а також були розміщені на офіційному вебсайті ЦВК. Посібники для членів ТВК також були надруковані накладом 5 200 примірників та надіслані до територіальних виборчих комісій.

Була врахована й необхідність здійснення членами виборчих комісій протиепідемічних заходів. З цією метою організатори навчання підготували відповідні матеріали: плакат "Протиепідемічні заходи на виборчій дільниці", Інструкцію для членів виборчих комісій щодо здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів та відеоролик "Здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів". Плакати, надруковані накладом 30 000 примірників, були надіслані до ДВК для розміщення у приміщенні для голосування. Своєю чергою Інструкція та відеоролик розповсюджувались в електронному форматі.

"Осягнути значення навчальних матеріалів ЦВК в повній мірі можливо, тільки побачивши на власні очі їх використання членами комісій. У день голосування я неодноразово спостерігала, як члени ДВК консультувались з електронною версією посібника. А члени ще однієї з комісій, готуючись до складної ночі після закриття виборчої дільниці, навіть роздрукували із посібника розділ, який розʼяснює процедуру підрахунку голосів виборців.

Тож ЦВК робить надзвичайну роботу з підвищення професійного рівня членів виборчих комісій. Сподіваюсь, що Комісія й надалі буде вважати це одним із пріоритетів у своїй діяльності", – наголосила консультант IFES Україна з питань стратегічного планування та виборів Анна Деніс.

Слід додати, що навчання членів виборчих комісій з місцевих виборів 25 жовтня 2020 року було організовано за підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії (UK aid).

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК