18:12 / 09.07.2020 Политика

Суди vs особисті зв’язки: на чиєму боці Феміда?

Суди не мають незалежності, натомість підіграють людям, які прикриваються високим статусом та широкими зв’язками у високих кабінетах державної влади.

Про так речі, наводячи приклад справи компанії ЗАТ «ВТФ «Радосинь» написав відомий політолог Павло Кутєпов.

За його словами, в Україні процвітає таке поняття як «рєшала», що використовуючи власні зв’язки намагається нівелювати закон і порядок. 

Одним із таких «рєшал», Кутєпов назвав Миколу Гевелюка, що є екс помічником народного депутата минулого скликання Віктора Чумака. Крім цього, Віктор Чумак за останні два роки був і членом Національної ради з питань антикорупційної політики, і головним військовим прокурором України, заступником і виконуючим обов'язків генпрокурора України.

«На превеликий жаль, в Україні змінюються президенти, парламенти та уряди, але незмінною лишається система у рамках якої «впливові» індивіди користуються - а радше зловживають - своїми контактами у владних кабінетах для просування рішень, які будуть вигідні їм або їхнім клієнтам. І такі рішення приймаються незалежно від того, що говорить закон та принципи справедливості», - пише Кутєпов.

Він навів приклад про справу агро-компанії ЗАТ «ВТФ «Радосинь» і її колишнього головного акціонера Миколи Гевелюка, який використовуючи свій вплив та зв’язки тиснув на суд.

Справа у тому, що ця компанія у 2004 році взяла кредит в «Укрсоцбанку» під заставу Торгівельно-розважального комплексу на Троєщині, який належить компанії.

В тому ж році, компанія не могла віддавати кредит, через що були вчинені виконавчі написи щодо стягнення з ЗАТ «ВТФ «Радосинь» за рахунок наданої іпотеки і після цього уступив права вимоги та права за договорами іпотеки. Проте у 2010 році вказані договори відступлення були визнані судом недійсними, відповідно, компанія лишилась власником іпотечного майна.

Спроба реалізувати ТРЦ у 2008 році не відбулась, оскільки суд визнав торги недійсними.

Згодом, АТ «Укрсоцбанк» записи про іпотеку поновив та звернувся до суду про визнання вказаних забезпечених іпотекою вимог в процедурі банкрутства.

Вже у 2019 році «Укрсоцбанк» продав право вимоги за кредит фінансовій компанії «Єврокредит», щоб уже та вимагала кредитні гроші.

Не дивлячись на це суди дійшли висновку, щоб іпотека припинилась і дивним чином записи про іпотеку за ТОВ «ФК «Єврокредит» були вилучені.

У 2020 році судова колегія Касаційного господарського суду Верховного Суду у складі головуючого судді Білоуса В.В. та інших суддів Погребняка В.Я., Огородніка К.М., відмовила незалученому правонаступнику ТОВ «ФК «Єврокредит» та погодилася з припиненням іпотеки, зі скасуванням записів про неї, тим самим ігноруючи вимогу, що відповідачем повинна бути особа, яка зареєстрована в реєстрі як іпотекодержатель.

Загалом, ситуація така, що Микола Гевелюк зробив усе, щоб компанія, яка взяла кредит під заставу нерухомого майна, його не виплачувала, а майно вивела з-під застави.