22:50 / 15.06.2020 Политика

Кому вигідне скасування ЗНО

12 червня Уряд вніс зміни до постанови Кабміну, відповідно до яких пробне ЗНО виключили з переліку дозволених під час карантину заходів.

"Нещодавній флешмоб "#РукиГетьВідЗНО" показав, якій великій кількості людей зовнішнє незалежне оцінювання дало можливість вступити до престижних університетів без жодних хабарів, домовлень чи блату. Тому його скасування стане надзвичайно сильним ударом по сподіваннях багатьох абітурієнтів, - говорить освітній омбудсмен України Сергій Горбачов. - У виграші все ж залишаться недоброчесні вступники та викладачі вузів, які можуть завдяки його відміні отримати омріяне місце у вузі чи певну фінансову вигоду".

За його словами, суттєвих підстав для того, щоб основна сесія ЗНО не відбулася немає.

"В сучасному вигляді ЗНО існує майже 15 років. І наразі потрібно змінювати його формат. Однак абсолютно непорушними повинні залишатися два основних принципи - зовнішнє і незалежне, - додає Горбачов. - У суспільному призначення наразі не існує жодних альтернатив ЗНО. Що стосується змістовного формату, то є чимало варіантів того, як можна змінити тестування. Наприклад, можна оцінювати не те, як вступники відтворюють знання, а те, як вміють їх застосовувати. Або учні можуть складати тест загальних компетентностей. Тим паче зараз ми опинилися в ситуації, коли очні проведення випробувань опиняються під перманентною загрозою, адже їх можуть відтермінувати через непередбачувані ситуації. В нашому випадку такою причиною став коронавірус".