15:35 / 11.06.2020 Политика

Ефективний засіб впровадження змін та інновацій

Саме ним має стати Стратегічний план Центральної виборчої комісії на 2020 – 2025 роки
 
11 червня відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого з метою визначення пріоритетів, стратегічних напрямів, цілей та завдань розвитку ЦВК як органу адміністрування виборів у перспективі до 2025 року Комісія своєю постановою затвердила Стратегічний план Центральної виборчої комісії на 2020 – 2025 роки.
 
Розпочинаючи півроку тому роботу над цим документом, Комісія виходила з того, що адміністрування виборчих процесів стає дедалі більш комплексним і складним завданням, враховуючи прийняття в Україні нового виборчого законодавства, виявлені під час минулорічних загальнодержавних кампаній маніпуляції недоброчесних політичних гравців та низку нових зовнішніх загроз.
 
Тому зазначене завдання може ефективно виконуватися лише за умови системного планування діяльності. А також – чіткого усвідомлення існуючих прогалин у процесі організації виборів та визначення стратегії щодо їх усунення, осмислення викликів і загроз, напрацювання шляхів їх запобігання та нівеляції наслідків.
 
Розробка Плану, якою займався створений у ЦВК Комітет стратегічного планування за ефективної консультативної допомоги Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні, відбувалася в кілька етапів:
 
– визначення стратегічних основ Комісії;
 
– проведення організаційної оцінки ЦВК;
 
– визначення стратегічних напрямів діяльності Комісії та створення власне стратегії (цілей, дій, вимірюваних результатів, відповідальних та строків виконання).
 
Окрім того, до роботи були залучені заінтересовані сторони. Так, зазначений Комітет звернувся до політичних партій, які брали участь в останніх виборах народних депутатів України, та до профільних громадських і міжнародних організацій з пропозицією надати рекомендації щодо конкретних стратегічних дій. У результаті до Комісії надійшло близько 170 рекомендацій, більшість з яких були включені до проєкту Стратегічного плану. Найактивніше до цього процесу долучилися представники Громадянської мережі ОПОРА та Офісу Ради Європи в Україні.
 
Не менш важливим етапом стало й публічне обговорення проєкту документа з врахованими рекомендаціями, в якому взяли участь представники політичних партій, громадських і міжнародних організацій. За підсумками цього заходу План був доопрацьований та поданий на розгляд Комісії.
 
Слід додати, що відповідно до Стратегічного плану зміни та інновації в ЦВК впроваджуватимуться за такими напрямами: інституційна спроможність, якість і прозорість, просвіта, інклюзивність, технологічна модернізація та співпраця. Ефективне ж виконання задекларованих намірів у підсумку має підняти на якісно новий щабель та осучаснити рівень роботи Комісії як незалежного колегіального державного органу, що забезпечує належне адміністрування виборів. А відповідно – суттєво покращити та модернізувати виборчі процеси в Україні, які б стали в один ряд з найдемократичнішими і найрозвинутішими світовими практиками щодо організації проведення виборів.