15:45 / 17.10.2020 Киев

Ганна Іщенко назвала захист прав дітей своїм пріоритетом

Система заходів щодо захисту дитинства в Україні включає й належне виконання обов'язків батьків щодо виховання та розвитку дитини. На жаль, деякі з них частково або й зовсім не приділяють уваги своїм неповнолітнім дітям, тим самим порушуючи подальше становлення та розвиток дитини у суспільстві. Спори між батьками щодо проживання та виховання дитини та ситуації щодо порушення прав дитини вирішуються у судовому порядку. На жаль останнім часом в Україні все частіше спостерігається таке прикре явище, як порушення прав дитини з боку батьків.

Кандидат у депутати Київради від партії «Слуга народу» у Печерському районі Ганна Іщенко, зустрічаючись з виборцями отримала безліч запитань з цього приводу. Громада дійсно стурбована такою ситуацією.  Ганна Іщенко навела як приклад два випадки зі своєї практики, коли діти при розлученні батьків стають заручниками з’ясування відносин між ними. І на превеликий жаль, такі випадки не поодинокі.

Перша історія пов'язана з хлопчиком, якого батько разом із нами шукав протягом 5 років. Як з'ясувалося, весь цей час він з матір'ю проживав в іншій країні. Зараз Іщенко та її команда працюють на рівні МЗС та Мін’юсту щодо забезпечення батька можливістю встановити графік побачень й головне - виконувати його.

Друга історія - про дівчинку, яку команда Ганни Іщенко шукали протягом півтора року. Виявилось, що її мати забрала її із собою до однієї з країн Азії (попередньо позбавивши батьківських прав заочним рішенням суду). Встановити місце, де вона проживала, вдалося через юридичне розслідування - кількість судових процесів, в яких мати дитини була залучена до участі. Були проведені складні переговори між батьками і в результаті - дитина й батько щасливі.

На переконання Ганни Іщенко, основна задача саме в цьому й полягає: робити все, щоб дитина отримувала достатньо уваги та мала можливість розвиватися. І питання тут не тільки в грошах. Якщо батьки можуть мирно домовитися, то це прекрасно. Адже головне - реалізація і батьками, і дітьми свого бачення справедливості й щастя в сім’ї.

«Ми не радимо «психологічним терористам» зловживати маніпуляціями на почутті провини одного з подружжя чи налаштовуванні дітей проти. Час минає, діти виростають, почуття провини за зіпсований час залишається іноді навіть назавжди. Думайте про своє «завтра», а не про сумне «вчора». Зрозуміло, що в кожного своя правда. Але важливо завжди залишатися вірним своїм поглядам в рамках правового поля», - додала Ганна Іщенко.