23:23 / 25.03.2020 Здоровье

Кого можна зараз примусово госпіталізувати

Кабмін 25 березня посилив обмежувальні заходи, спрямовані на запобігання поширенню в Україні коронавірусу.

Постанова, ініційована міністром охорони здоров'я України Іллею Ємцем, передбачає дозвіл на примусове обстеження та госпіталізацію людей із підозрою на COVID-19. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

"Заклади охорони здоров'я матимуть право здійснювати: обов'язкове медичне обстеження осіб, які мають симптоми COVID-19 або перебували в контакті з особами, яким встановлено діагноз коронавірус, якщо ці особи відмовляються від обстеження в добровільному порядку; обов'язкову госпіталізацію таких осіб; призначати карантин особам, яким встановлено діагноз COVID-19 та які ухиляються від лікування в добровільному порядку", - сказано у повідомленні.

До того ж МОЗ повинен розробити та затвердити порядки обов'язкової госпіталізації осіб, яким установлено діагноз (або підозру) коронавірус та які ухиляються від лікування, обстеження та перебування на карантині (самоізоляції) в добровільному порядку. А також обов'язкової самоізоляції осіб, яким установлено діагноз (або підозру) COVID-19, та їхніх контактних осіб.

Згідно з документом, Національна поліція та Національна гвардія забезпечуватимуть охорону громадської безпеки і порядку на прилеглій території об'єктів, на яких проводяться заходи з обов'язкового обстеження, госпіталізації або карантину.