22:45 / 24.01.2020 Здоровье

Вчені вияснили, чому волосся сивіє від стресу

Як виявилося, певний білок нищить стовбурові клітини, відповідальні за регенерацію пігменту в шкірі й волоссі.

Вчені стверджують, що знайшли причину, чому стрес змушує волосся сивіти, а також потенційний спосіб не допустити такі зміни. Під час експерименту на мишах стовбурові клітини, які контролюють колір шкіри й хутра, були пошкоджені, коли гризуни переживали інтенсивний стрес, повідомляє unian.ua.

Таким чином, миша з чорним хутром стала повністю сивою за лічені тижні, - пише BBC. Дослідники зі США й Бразилії кажуть, що їхнє відкриття заслуговує на подальше дослідження з метою розробки ліків, які могли б запобігти втраті волоссю від старіння.

Чоловіки й жінки можуть почати сивіти починаючи, коли їм виповнюється трохи більше за 30 років. Здебільшого це відбувається через природні процеси старіння й генетичні схильності. Однак, стрес теж може зіграти важливу роль. До цього часу вчені не були впевнені, як саме він впливає на людське волосся.

Автори дослідження, якими виступили вчені з Університету Сан-Паулу і Гарвардського університету, переконані, що сивина пов’язана зі стовбуровими клітинами меланоцитів, які виробляють меланін й відповідають за колір шкіри й волосся. Під час експериментів на мишах вони підтвердили, що це справді так.

«Тепер ми знаємо напевне, що стрес відповідальний за специфічні зміни у вашій шкірі й волоссі, й як саме все відбувається», - сказав професор Я Че Хсу з Гарвардського університету.

Біль змушував тіло мишей виділяти адреналін й кортизол, що змушувало їхні серця битися частіше. Кров’яний тиск зростав, і це впливало на нервову систему, викликаючи стрес. Цей процес пришвидшував виснаження стовбурових клітин, які виробляють меланін у цибулинах волосся.

«Я знав, що стрес погано діє на тіло. Але згубний вплив стресу, який ми виявили, за межами моїх уявлень. За кілька днів всі стовбурові клітини, які відповідають за регенерацію пігменту, були втрачені. А коли їх не стало, відновлення пігменту більше не відбувається. І шкода стає постійною», - пояснив вчений.

Під час іншого експерименту дослідники виявили, що вони можуть заблокувати ці зміни, даючи мишам антигіпертензивний препарат, який зменшує високий кров’яний тиск. Порівнюючи мишей, які страждали від стресу, з тими, які отримували ліки, вчені змогли виявити білок, який шкодив стовбуровим клітинам. Ним виявилася циклін-залежна кіназа (CDK). Його пригнічення допомогло зберегти колір шерсті гризунів від шкоди стресу. Таким чином, це відкриває нові можливості для пошуку ліків від сивини.