16:44 / 07.12.2020 Здоровье

Епідемія коронавірусу не пішла на спад: пожежу гасять ложкою

Зниження кількості нових хворих на коронавірус ще не говорить про те, що епідемія пішла на спад.

Про це заявив глава Держспоживслужби Києва Олег Рубан в ефірі телеканалу "Україна 24".

Він сказав, що в суботу та неділю завжди йде зниження зафіксованих випадків.

"Що стосується об'єктивного показника - це госпіталізації хворих з важкою і середньою формою, їх кількість незмінно висока, і йде тенденція до зростання, а не до зниження. Тому говорити про поліпшення ситуації сьогодні не можна, ситуація складна по всій країні, і запровадження обмежувальних заходів необхідно".

Карантин вихідного дня не є ефективним заходом при такому стрімкому зростанні захворюваності, вважає Рубан.

"Це як пожежу гасити ложкою, а не спеціальними пристроями. Тому сьогодні необхідно запроваджувати обмеження по всій країні, і той локдаун, який пропонують, може дати ефект. Але те, що зараз обговорюється, це не локдаун, а пасивні обмежувальні заходи. Локдаун у нас був тільки навесні, в березні, квітні і травні. Сьогодні ми говоримо про посилені обмежувальні заходи, які доречні, доцільні і приведуть до зниження захворюваності".

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на Covid-показники вплинуло запровадження карантину вихідного дня, а також посилення штрафів за перебування без масок у громадських місцях і транспорті.

За останню добу в Україні виявили 8 641 нового хворого на коронавірус. Станом на ранок 7 грудня маємо 821 947 лабораторно підтверджених випадків Covid-19.