20:15 / 22.10.2020 Здоровье

Вчений із США розповів про розробку української вакцини від COVID-19

Українським розробникам вдалося створити проект білка, який він вважає одним із найкращих у світі.

Ідея створити вакцину, про розробку якої заявили в Україні, виникла випадково - під час виробництва українських тестів на COVID-19. Про це на брифінгу в четвер, 22 жовтня, повідомив американський вчений доктор медичних наук Михайло Фаворов, який брав участь у розробці вакцини, інформує korrespondent.net.

"Коли мені вдалося отримати адекватні цифри китайської захворюваності - в січні, першим виникло питання: а що робитимемо? Тоді ж з'явилася послідовність вірусу. І група українських учених, які робили у вас у країні тести для діагностики багатьох інфекцій, це Діапроф-Мед, вони захотіли зробити тест на визначення антитіл для діагностики цього вірусу", - розповів Фаворов.

За його словами, українським вченим вдалося створити проект білка, який він вважає одним із найкращих у світі.

"Ми створили проект білка, один із найкращих у світі. Тому що доступні не лише антитіла класу M і G, мене вразила розробка Total-антитіл, що допомагає точно визначити терміни хвороби. Але зараз зроблений і тест на антиген, який адекватний ПЛР. Він буде зараз впроваджуватися в якості додаткового тесту для діагностики", - повідомив експерт.

Він зазначив, що під час роботи над проектом з'ясувалося, що серед перехворілих на Covid-19 людей до 100% мають антитіла до білка, який був розроблений.

"Поки ми працювали, перше, на що я звернув увагу, - що серед людей, які перехворіли, до 100% мають антитіла до того білку, який ми розробили. Це саме те, що ми вивчаємо. Тобто, це природний антиген, який, цілком можливо, якщо стане вакциною, то зможе захистити будь-яку людину", - розповів Фаворов.

Після цього, за словами вченого, почалися дослідження розробленого білка.

"Він повністю оригінальний, патент належить Україні, Діапроф. Ми з'ясували, що цей білок є часткою, він згортається в кульку 25 нанометрів. Про що це говорить? Про те, що кулька має 3D-ефект, і захворювання буде взаємодіяти тільки з кулькою. Потім ми проімунізували кроликів, мишей, щурів - кого ми тільки не імунізували. І всі дали дуже хорошу розумну відповідь. Це говорило про те, що антитіла виробляються, і цей білок може стати вакциною", - повідомив Михайло Фаворов.

За його словами, після цього він повідомив про результати дослідження очільнику українського МОЗ Максиму Степанову.

"Ми поставили Максима Володимировича до відома. І що ми за визначенням повинні показати, що наш білок нейтралізує вірус. Ось це у нас зайняло багато часу. Потім ми з'ясували, що те, чим імунізували, не порушує структуру клітин. І з цього моменту ми можемо починати робити вакцину. Це буде довго, три фази", - сказав Фаворов.

Разом з тим, він підкреслив, що вже зрозуміло, що з часом вдасться отримати препарат, який буде захищати від COVID-19.