11:13 / 04.04.2020 Экономика

Міністр фінансів залишається оптимістом

Міністр фінансів Сергій Марченко відкинув імовірність дефолту в Україні.

"Ситуація доволі складна, але контрольована", - сказав міністр під час онлайн-дискусії на Київському безпековому форумі, пише LB.ua

Він сказав, що провал за доходами в першому кварталі змусив уряд підготувати поправки до бюджету. Ті передбачають створення стабілізаційного механізму.

"Мова про створення так званого Фонду боротьби з коронавірусом в обсязі 97 мільярдів гривень", - повідомив Марченко.

В уряді розраховують, що парламент ухвалить поправки.

"Також ми активно ведемо переговори з Міжнародним валютним фондом. Погодили з ними рамки доходів і дефіциту, і ми чітко визначили, скільки в нас можливостей за ресурсами наповнення бюджету", - сказав Марченко.

"Залишається узгодити технічний меморандум, деякі редакційні речі. Залишається проголосувати закон про зомбі-банки та зміни до бюджету. Якщо ці закони будуть ухвалені, є очікування, що ми отримаємо найближчим часом транш у бюджет", - заявив міністр.

Після цього розблокується фінансова допомога від Європейської комісії та Світового банку.

"Відсутні ризики неплатежів або навіть розмов про якісь реструктуризації, не кажучи вже про інші речі.

Питання виплати й обслуговування держборгу абсолютно контрольоване.

У нас є пікові виплати в травні. Це погашення облігацій під гарантію США. Є надія, що ми можемо проговорити роловер цих облігацій.

Також вересень у нас дуже критичний. Ми повинні погасити єврооблігації. І є всі підстави говорити, що можемо закрити питання виплати боргів і при цьому забезпечити виконання наших соціальних зобов'язань, які додатково виникли у період кризи", - заявив Марченко.