10:03 / 13.11.2017 Экономика

Нафтогаз в офшорах: корпоративна традиція команди Коболєва?

Офшорний скандал навколо топ-менеджерів НАК «Нафтогаз України» розгорається вже втретє і це все схоже на закономірність або навіть більше на корпоративну традицію, яку вочевидь підтримують прогресивні реформатори Андрій Коболєв та Юрій Вітренко.

Розвідувальне буріння Коновця

У травні минулого року одним з фігурантів "Панамських документів" виявився заступник голови правління Сергій Коновець, який відповідає за фінансово-господарську діяльність компанії.

За матеріалами журналістського розслідування, Коновець виступав міноритарним співвласником холдингової компанії Kvassir Global inc., зареєстрованою на Британських Віргінських островах в 2009 році.

Офшорна холдингова компанія виступає власником підприємств які спеціалізується на геофізичних роботах, розвідувальним бурінням та іншими пов’язаними послугами.

У розкритих офшорних документах також вказаний цікавий факт - це адреса проживання Сергія Коновця - місто Пуллі в Швейцарії, що наштовхує на гіпотезу про існування подвійного громадянства у топ-менеджера. Більше того, за словами співробітників НАК «Нафтогаз України» близьких до Коновця, щоп’ятниці топ-менеджер раніше закінчує робочий день, а свій поспіх підлеглим свій аргументує відльотом закордон. Тому така версія має право на життя, адже до призначення в державний холдинг Коновець чотири роки був менеджером з розвитку бізнесу та стратегічного планування у компанії Bunge та проживав у Швейцарії.

Незважаючи на тодішні гучні заяви прес-служби НАК «Нафтогаз України» яка намагалась владнати офшорний скандал свого колеги, в майновій декларації Сергія Коновця таки відсутня інформація про будь-які внески в статутні фонди підприємств, в тому числі і іноземних, в той час як віргінський офшор вже був зареєстрований.

Крім того, в "Панамських документах" був згаданий голова правління ВАТ "Укртранснафта" Микола Гавриленко, який є співвласником компанії TURITELLA, зареєстрованої в 1999 році в Панамі.

Газовий піонер Олексієнко

Нова хвиля офшорного скандалу здивувала та викликала масу запитань навіть у самих досвідчених фінансових експертів.

Витік документів включає записи та електронну листування між двома юридичними фірмами: Appleby на острові Мен та "Avellum Partners" в Україні.

Відповідність та документи вказують на те, що малопримітний член правління ПАТ «Укртрансгаз» Сергій Олексієнко на острові Мен заснував офшорну компанію «Pioneer Foundation» та хотів ухилитися від обмежень, встановлених Національним банком України для стабілізації курсу національної валюти.

До схеми виведення коштів заплановано було притягнути російський Альфа-Банк. За даними журналістського розслідування, 7 грудня 2015 р. Вадим Медведєв, співробітник компанії "Avellum Partners", направив електронну пошту юридичній фірмі Appleby з проханням якнайшвидше зареєструвати фонд для Олексієнко - в ідеалі до кінця року. При цьому електронна адреса Сергія Олексієнко з Укртрансгазу була зазначена в електронному листі.

"Що стосується конкретного джерела коштів, що підлягають передачі в фонд: це буде іноземне (не-українське) об'єднання, пов'язане з банком клієнта", - писав Медведєв у своєму листі.

Через два дні Андрій Гуменчук, інший юрист "Avellum Partners", зазначив, що сума, яка буде передана фонду становить приблизно 1 мільйон доларів. Через два тижні Гуменчук розповів Appleby, як фонд буде фінансуватися: "Фонд отримає позику від Loki Assets L.P., юридичної особи, пов'язаної з Альфа-Банком".

Згадана компанія Loki Assets має усі ознаки фіктивності: була зареєстрована лише у 2015 році, причому вказана адреса реєстрації поділена майже між 2600 іншими компаніями які функціонують у м. Единбург (Шотландія).

Представник Avellum продовжував: «Цей кредит буде забезпечений заставою депозиту Клієнта в Альфа-Банк Україна. Сторони будуть виконувати документи, які дозволять банку приєднати депозит Клієнта замість збору позики. Клієнт, у свою чергу, надасть Фонду лист відмову, який підтверджує, що він не має претензій до Фонду. Окремо, Loki Assets L.P буде надавати листа без претензій ".

Незважаючи на обмеження, Appleby погодився продовжувати працювати з клієнтом. В результаті компанія «Pioneer Foundation» була остаточно заснована 25 січня 2016 року.

Питань більше ніж відповідей

Високопоставлені джерела, які знайомі з ситуацією в НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Укртрансгаз» називають Сергія Олексієнко безпосередньою креатурою та близьким другом Сергія Коновця, вже відомого по офшорним скандалам.

У березні 2017 року голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєва, призначаючи Сергія Олексієнко контролювати фінансові потоки Укртрансгазу, характеризував свого підопічного як ефективного менеджера.

Але сталось не так як декларувалось, за ініціативи Олексієнка був підготовлений збитковий фінансовий план ПАТ «Укртрансгаз» яким передбачалось банкрутування підприємства через закупівлю буферного газу для підземних газосховищ в обсязі 4,7 млрд. грн, вартістю 40,8 млрд. грн.

На фоні всього звичайно ж виникають питання: чий це мільйон - самого Олексієнко, Коболєва, "Нафтогазу" чи "Укртрансгазу"?

Якщо Олексієнко або Коболєва, то звідки він у них? А якщо хотіли вивести в офшор гроші "Нафтогазу" чи "Укртрансгазу", то чи не було це банальною спробою розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах?

Безпосередньо Сергій Олексієнко спростовує інформацію про те, що він заснував офшорну компанію Pioneer Foundation для виведення валюти за кордон, щоб не стикатися з валютними обмеженнями.

"Компанія відкривалася з метою довгострокового планування спадщини. Обмеження НБУ спочатку заявлялися як тимчасові, до їх зняття ніякої діяльності не планувалося", - сказав він.

Якщо дійсно офшорна компанія відкривалась з метою довгострокового планування спадщини, так чому її робота була організована в надскладний спосіб і в результаті була закрита? Якими би мотиви та причини створення компанії не були, топ-менеджер Нафтогазу порушив діюче українське законодавство, що є неприпустимим та не може бути виправданим.

У сухому остатку, скоріш за все ніяких офіційних наслідків скандалу для Олексієнко не буде, проте можливі політичні втрати для Коболєва і його команди, оскільки "документи з райських островів" підтверджують систематичне відношення топ-менеджерів Нафтогазу до офшорної діяльності.