13:13 / 14.06.2015 Происшествия

Причиною повторної пожежі на нафтобазі є халатність керівництва МНС

Експерти “БРСМ-Нафта” попереджали керівництво МНС про можливе повторне займання залишків палива...

Повторне загоряння нафтобази у Василькові було б неможливе, якби дії керівництва МНС були фаховими та вчасними. Експерти “БРСМ-Нафта” попереджали керівництво МНС про можливе повторне займання залишків палива і просило дозволити після припинення пожежі відкачати його, однак МНС не лише відмовило компанії, а й не допустило її  фахівців на нафтобазу. Про це під час прес-конференції на нафтобазі у Васильківському районі повідомив директор департаменту стратегічного маркетингу компанії “БРСМ-Нафта” Олександр Мельничук.

“12 червня ввечері, коли було погашено першу пожежу, ми одразу запропонували керівництву МНС викачати залишки нафти, яка є бомбою сповільненої дії і знове може загорітися в будь-який момент за високих температур повітря, проте співробітників компанії “БРСМ-Нафта” туди не допустили. Ми попереджали у письмовій формі відомчі установи про можливе чергове займання, але до нас не прислухалися”, - додав Олександр Мельничук.

Окрім цього за словами Мельничука, експерти низки нафтокомпаній  приголомшені некомпетентною тактикою боротьби з вогнем МНС. Так, після погашення першої пожежі, яка сталася в результаті спланованих диверсійних дій, пожежники почали заливати ємкість водою, через що утворився кисень і за високих температур повітря почалося повторне займання. Незалежні експерти попереджали МНС про те, що навіть після погашення пожежі потрібно постійно поливати місце піною, а не водою.

Однак, за словами, Мельничука, співробітники МНС не лише не дослухались до рекомендацій компанії, експертів, а й залишили на місці пожежі всього три пусті пожежні машини, що просто неприпустимо за такої ситуації.

Як повідомив Мельничук, наразі компанія забезпечує усім необхідним співробіників МНС. За 4 дні “БРСМ-Нафта” надала 12 тисяч літрів пального МНС. Також українські нафтокомпанії допомагають “БРСМ-Нафта” з піною: вже додатково закуплено 14 тонни піноутворювача, який у терміновому порядку мають доставити на місце події. Наразі пожежникам від “БРСМ-Нафта” вже надано 54 тони піноутворювача. Щодня підвозиться їжа для співробітників МНС.

“Напередодні по телефону представники МНС мені сказали: “Не можемо доїхати через відсутність пального”. Ми від 8 числа пальним, піною забезпечуємо. Однак машини стоять і не працюють взагалі! Вони мали б охолоджувати резервуари, аби не допустити кисневої реакції. Експерти в один голос говорять, що у даному випадку необхідно долати вогонь піносумішшю, а не водою”, - зазначає Олександр Мельничук.

Також співробітники компанії “БРСМ-Нафта” активно долучилися до допомоги родинам постраждалих людей внаслідок вибуху на нафтобазі, зокрема, виступають донорами крові та закликають усіх не стояти осторонь біди.

 На думку основного інвестора компанії “БРСМ-Нафта” Роланда Піпера, висновки керівництва МНС щодо причин теракту є передчасними, адже досі на територію нафтобази не потрапив жоден експерт. При цьому інвестор закликав керівництво держави до захисту європейських інвестицій в Україні, аби зацікавлені сторони не змогли використати трагедію з метою рейдерського захоплення.