22:44 / 27.02.2020 Мир

У парламенті виявили таємний хід до банкетного залу (відео)

У будівлі британського парламенту реставратори знайшли таємний хід, яким користувалися вельможі та прем'єр-міністри. Знахідка має 360-річну історію.

Хід створили для коронації Чарльза II 1660-го. Це підтверджує дверна рама, датування якої 1659-м вдалося встановити. Важливі гості церемонії могли потрапити через прохід на святковий бенкет у Вестмінстерську залу. Згодом його перетворили на головний вхід до Палати громад, якими користувався спікер та інші члени парламенту, передає BBC.

Приховані дверцята виявила експертка з парламентської спадщини та архітектури Ліз Халлам Сміт. Також довідалися, що на прохід натрапили ще у 1950-х, коли будівлю відновлювали після бомбардувань німецької авіації. Тоді ж його замурували й забули про нього.

Хід розташований між товстою стіною з боку Вестмінстерської зали і дерев'яними панелями, які йдуть уздовж сусіднього приміщення. Донедавна в ньому розташовувався офіс Лейбористської партії, а ще раніше - гардероб для депутатів. Поруч була табличка, що розповідала про прохід, але не зазначала, де він.

Приміщення за дверима має кам'яну підлогу та вимикач для світла. На подив дослідників, лампочка з 1950-х все ще працює. На стінах знайшли написи олівцем, які датуються серединою XIX ст.: "Це приміщення закрив Том Портер, великий шанувальник темного елю" та "Цих робітників найняли для ремонту галереї. 11 серпня 1851 року. Справжні демократи".

Останнє означає, що робітники належали до руху чартистів, який домагався, аби всі чоловіки віком від 21 року мали право голосу та не потребували для цього майна.