19:08 / 04.07.2015 Мир

Іран може відіграти значущу роль у протидії ісламським терористам

На перемовинах, що протягом минулого тижня проходили між Іраном і "шісткою" світових посередників була досягнута угода щодо ключових питань, які стосуються ядерної програми.

У випадку порозуміння по іранській ядерній програмі і зняття санкцій, Іран долучиться до боротьби з Ісламською державою у Сирії та в Іраку, заявив міністр закордонних справ Джавад Заріф, у відеозверненні, оприлюдненому пізно ввечері 3 липня.

Про це повідомило видання The Guardian.

Зариф зробив важливу заяву в ключовий момент важливих перемовин. Їх історія вже нараховує 13 років, пише видання.  

Нагадаємо, на перемовинах, що протягом минулого тижня проходили між Іраном і "шісткою" світових посередників була досягнута угода щодо ключових питань, які стосуються ядерної програми.

Сторони домовилися, що більша частина іранського збагаченого урану буде вивезена за кордон. При цьому жоден з ядерних об'єктів в Ірані не буде демонтований.

"У мене є підстави вважати, що наші партнери визнали: тиск ніколи не веде до вирішення проблем, натомість посилює ворожість", - зазначив Джавад Заріф у відеозверненні.

Досягнуті на перемовинах домовленості ще мають пройти розгляд у Конгресі США. Республіканська більшість у ньому з недовірою ставиться до можливого компромісу з Іраном, зазначає The Guardian.

Озвучена обіцянка Ірану долучитись до боротьби з терористами ІД, може стати серйозним аргументом для схвалення вигідного країні варіанту угоди.  Раніше, держсекретар США Джон Керрі казав про те, що Іран може відіграти значущу роль у боротьбі з ісламістами, повідомляють ЗМІ. Зокрема, він казав про це, під час обговорення варіантів щодо створення США міжнародної коаліції з протидії ІД.