01:49 / 24.05.2024 Мир

Провокації Китаю змусили Тайвань діяти рішуче

Тайвань підіймає реактивні літаки та приводить у бойову готовність ракетні, морські та сухопутні підрозділи через військові навчання Китаю, повідомляє американське інформаційне агентство Associated Press.

Дії китайських військових називають “покаранням” Тайваню за проведення інавгурації новообраного президента. Лай Цінде, який нещодавно склав присягу глави держави, відмовляється визнавати суверенітет Китаю над островом і закликає до проведення переговорів. Натомість у Пекіні його вважають “сепаратистом” та не погоджуються на шлях дипломатії.

Під час своєї інавгураційної промови президент Тайваню Лай Цінде заявив, що його країна бажає діалогу з Китаєм, аби зберегти нинішній статус й не втягнути союзників у війну. Він закликав Пекін припинити військове залякування та пообіцяв “не поступатися і не провокувати” керівництво Комуністичної партії материка.

Як відзначило Міністерство оборони Тайваню, провокації з боку Пекіну ставлять під загрозу регіональний мир, а також стабільність. Відомство також додало, що острівна держава не шукатиме конфліктів, але й не ухилятиметься від них.

“Цей привід для проведення військових навчань не тільки не сприяє миру і стабільності через Тайванську протоку, але й демонструє його гегемоністську сутність” – додали в Міноборони.

Варто зауважити, що дії Китаю також засудила опозиційна Націоналістична партія, яку вважають прокитайською.

Підготувала: Ніна Петрович