00:01 / 24.05.2024 Мир

Франція та Німеччина закликають ЄС до небувалих змін

Міністри економіки обох країн закликали скоротити бюрократію та сприяти більшому економічному зростанню протягом наступних п'яти років, повідомляє DPA.

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек та його французький колега Бруно Ле Мер спільно опублікували в четвер проєкт концепції, що закликає до реформування економічної політики Євросоюзу, оскільки, необхідно також стимулювати дослідження в галузі штучного інтелекту (ШІ), біотехнологій та аерокосмічної галузі.

Габек та Ле Мер вказали, що оборонний сектор ЄС потребує посилення, а також розширення транскордонного співробітництва, де, на їхню думку, потрібні інвестиції з боку Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

Примітно, що концепція закликає до швидкого відходу від викопного палива в енергетиці, хоча Німеччина і Франція застосовують різні підходи: Париж покладається на ядерну енергетику, а Берлін закрив всі свої атомні електростанції.

Водночас обидві країни пообіцяли працювати разом, щоб знайти спільні точки дотику для досягнення кліматичних та енергетичних цілей Євросоюзу.

Підготувала: Ніна Петрович