10:43 / 20.05.2024 Мир

Підозрюваний у замаху на Роберта Фіцо, визнав свою провину перед судом

Фото: Юрай Чинтула

У суботу, 18 травня, до Спеціалізованого кримінальний суду Словаччини доставили Юрая Чинтулу, обвинуваченого у замаху на вбивство прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Прокуратура клопоче про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Про це повідомляє ВВС.

71-річний письменник Юрай Чинтула, який у середу, 15 травня, вчинив замах на життя прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, раніше пояснив  свій мотив.

Словацьке видання Plus JEDEN DEŇ опублікувало відео, з поліцейської дільниці, де перебував затриманий.

Юрай Чинтула заявив, що не погоджується з політикою уряду, зокрема, у сфері свободи слова.

"Я не згоден з політикою влади. Чому засоби масової інформації ліквідують, чому нападають на RTVS ? Чому людей звільняють?" – говорить він на опублікованих кадрах.

Також на цьому відео Юрай Чинтула згадує і про тиск з боку прем’єра на незалежні судові органи  влади,зокрема, на Конституційний суд і на Яна Мазака — колишнього голову Судової ради Словаччини.

Чому обурився Чинтула

Прем’єр Роберт Фіцо, щойно прийшов до влади, почав тиснути на RTVS — це суспільний мовник Словаччини, тобто одне з незалежних медіа. Як пояснює  "Детектор Медіа", наприкінці квітня 2024 року уряд Фіцо схвалив реформу, яка може призвести до повного контролю уряду над ЗМІ. Уже у червні цього року її може затвердити парламент, де прибічники Фіцо мають більшість.

"Проєкт реформи ініціювала міністерка культури Мартіна Шимковичова. Запропоновані нею зміни означають, що суспільний мовник RTVS припинить своє існування, а замість нього створять нову структуру під назвою STVR (Словацьке телебачення і радіо). Ініціаторка «реформи» пояснює зміни, зокрема, тим, що розміщення літери S (яка означає «Словаччина») наприкінці старої назви є «зневагою до нації», тож її слід перенести на перше місце", — пише "Детектор Медіа".

А Ян Мазак — колишній голова Судової ради Словаччини. Коли Фіцо прийшов до влади, він почав “атакувати” не тільки його, але й інші незалежні судові органи  влади, як-то Конституційний суд, погрожуючи звільненнями.

Раніше BAGNET повідомляв, що прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо поранили під час стрілянини.

Замах на життя стався у місті Гандлова. Це відбулося у будівлі, де проходило виїзне засідання уряду. Фіцо терміново доставили в лікарню. Нападника на прем’єр-міністра вже затримали поліціянти.

Підготував: Сергій Дага