07:52 / 17.05.2024 Мир

Замах на Фіцо: які мотив мав нападник

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо у важкому, але стабільному стані. Таку інформацію повідомляють зі Словаччини. Напередодні на очільника уряду країни скоєно замах. Нападника затримали та вже висунули звинувачення - за напад на главу уряду він може сісти за ґрати довічно.

Нагадаємо, 5 пострілів пролунали в момент, коли Роберт Фіцо вийшов після виїзного засідання уряду. Стріляли з велелюдного натовпу.

Політик упав на землю, охорона вмить занесла його до машини й вивезла.

Гелікоптером швидкої допомоги Фіцо доставили до найближчої лікарні містечка Банська Бистриця. Мовляв, до Братислави могли б не довезти - місто за 200 кілометрів. А допомога була потрібна негайно. Згодом повідомляють: політику тричі поцілили у груди та живіт, виникла внутрішня кровотеча.

Підозрюваного в нападі затримали. Це 71-річний поет і письменник Юрай Цинтула. На зброю, якою поцілив у Фіцо, мав законний дозвіл.

Фото: Юрай Цинтула/соцмережі

Поліція звинуватила нападника у вбивстві з помсти щодо особи, яку охороняли, на стадії замаху на вбивство. Письменникові Цинтулі загрожує позбавлення волі на строк від 25 років до довічного ув'язнення. Про це повідомляє Dennik N

Видання зазначає, що той факт, що стрілець діяв з помсти і проти конституційного чиновника, тобто особи, що охороняється, стане обтяжуючою обставиною, яка може визначити остаточне покарання за скоєне.

Чоловіка утримують у поліцейській камері Національного кримінального агентства в Нітрі.

Лікарню, де рятують Фіцо, цілодобово й зусібіч охороняє поліція. Прем'єр-міністра Словаччини очікує ще одна операція, але можуть виникнути проблеми з його ліками. Про це повідомляє Pravda.

За інформацією видання, Фіцо очікує операція на стегні. Водночас повідомляється, що у прем'єра Словаччини була кровотеча в черевній порожнині, але її вдалося зупинити. При цьому зауважується, що препарати, які розріджують кров, які приймає прем'єр, можуть викликати проблеми.

Міріам Лапунікова, директор лікарні, де лікується Фіцо, повідомила, що йому вже робили п'ятигодинну операцію через множинні вогнепальні поранення, для якої знадобилося дві операційні бригади.

За її словами, стан прем'єр-міністра залишається "дійсно дуже важким", і він, як і раніше, перебуває у відділенні інтенсивної терапії.

BAGNET нагадує, Роберт Фіцо вважається проросійським політиком. Він обійняв посаду прем'єр-міністра у жовтні 2023 року. Відтоді встиг назвати Україну "найкорумпованішою країною" і припинив поставки зброї ЗСУ, а також пообіцяв блокувати допомогу Києву від Євросоюзу.

Підготував: Сергій Дага