22:11 / 14.05.2024 Мир

Польща не хоче приймати мігрантів за новим пактом

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск говорив про міграційний пакт, повідомляє RMF FM.

 Польща прийняла сотні тисяч мігрантів через російсько-українську війну, а також десятки тисяч мігрантів з Білорусі.

"Міністр, який представляє мій уряд, голосував проти ухвалення міграційного пакту. Позиція Польщі тут була чіткою з самого початку", – заявив прем'єр-міністр Дональд Туск. Він нагадав, що переговори про міграційний пакт вів уряд Матеуша Моравецького.

При цьому він зазначив, що нинішньому уряду вдалося домогтися таких положень у міграційному пакті, які роблять його "набагато менш загрозливим у наслідках, ніж на початку". "По-друге, ми твердо вимагали заблокувати міграційний пакт. Ми були в меншості, але польський уряд проголосував проти міграційного пакту", – сказав він.

"Це моє завдання, і я його виконаю. Польща буде бенефіціаром міграційного пакту. Ми не будемо ні за що платити, нам не доведеться приймати мігрантів з інших напрямків, Європейський Союз не буде накладати на нас жодних міграційних квот.

З іншого боку, Польща буде ефективно забезпечувати фінансову підтримку з боку ЄС у зв'язку з тим, що вона стала країною, яка приймає тисячі мігрантів, в основному з України", – сказав він.

"Ми, на відміну від наших попередників, без війни з Європейським Союзом, у дружньому, але жорсткому діалозі, будемо домагатися всього, на що Польща має право", – додав Туск.

Підготувала: Ніна Петрович