10:43 / 06.05.2024 Мир

Воррен Баффетт офіційно представив свого наступника

Фото: Воррен Баффет

Засновник та голова інвесткомпанії Berkshire Hathaway, 93-річний мільярдер Воррен Баффетт на зборах акціонерів підтвердив, що ключові рішення щодо інвестиційної стратегії після його відходу з активного керівництва компанією ухвалюватиме нинішній віце-президент Berkshire Hathaway 61-річний Грег Абель,  пише CNBC 

– Я залишу рішення щодо розміщення капіталу Грегу. Він чудово розуміє, як працюють різні види бізнесу. А якщо ви розумієте, як працюють різні види бізнесу, ви зрозумієте, що треба робити з акціями, – повідомив м.

Воррен Баффетт розпочав пошуки наступника ще 2018 року. Серед потенційних кандидатів, крім Грега Абеля, називали віце-президента зі страхових операцій Аджита Джайна, якому цього року виповнюється 73 роки. Крім того, на посаді віце-голови правління залишався один із найстаріших компаньйонів Баффетта - Чарлі Мангер.

У 2021 році стало відомо, що наступником Баффетта, ймовірно, стане Грег Абель, а торік у віці 99 років помер Чарлі Мангер.

Я розглядав різні варіанти того, як керувати нашим бізнесом. І врешті-решт прийшов до того, що основна відповідальність повинна лежати на одній людині - генеральному директорі. Наші активи такі великі, що ми не хотіли б, щоб 200 різних людей керували кожен по одному мільярду доларів. Я думаю, що ця відповідальність має бути на Грезі, – повідомив Баффет.

Грег Абель

Зараз обсяг вільних коштів у розпорядженні Berkshire Hathaway становить $189 млрд, а обсяг активів під управлінням - $347 млрд.

Найбільшим вкладенням Berkshire Hathaway залишається американська Apple, в якій інвесткомпанія утримує частку вартістю $300 млрд. У травні 2023 року стало відомо, що Баффет позбувся акцій тайванького виробника напівпровідників TSMC.

Інвестор-мільярдер Воррен Баффет з капіталом $133 млрд займає шосте місце у рейтингу найбагатших людей світу. 

Раніше BAGNET повідомляв, що на початку пандемії COVID-19 Баффет продав акції всіх авіакомпаній.

Підготував: Сергій Дага