17:30 / 29.04.2024 Мир

Країни Балтії звинуватили Кремль у гібридній атаці за допомогою глушіння GPS-сигналів

Латвія, Литва й Естонія повідомили про те, що рф у Балтійському морі глушить GPS-сигнали. Через це ситуація в регіоні поблизу кордонів з росією стає "надто небезпечною".

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на очільників МЗС балтійських країн.

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна заявив, що країни Балтії вважають глушіння GPS-сигналів "гібридною атакою рф".

"Такі дії є гібридною атакою і становлять загрозу для нашого народу і безпеки, і ми не будемо їх терпіти", - наголосив він, додавши, що це питання буде обговорено із союзниками.

Водночас очільник литовського МЗС Габріелюс Ландсбергіс сказав, що зараз ситуація в балтійському регіоні є "надто небезпечною" для її ігнорування.

"Якщо хтось вимкне вам фари, поки ви їдете вночі, це стає небезпечним. Ситуація в Балтійському регіоні поблизу російських кордонів тепер стає занадто небезпечною, щоб її ігнорувати", - зазначив він.

За словами міністерки закордонних справ Латвії Байби Браже, балтійські країни "серйозно ставляться до інцидентів" і "контактують із колегами з інших держав" щодо глушіння росією GPS-сигналів.

Відповідно до оцінок експертів, за останні місяці від таких дій рф постраждали десятки тисяч цивільних рейсів. Серед випадків - 25 і 26 квітня з Гельсінкі в Тарту прямували два літаки Finnair, однак через перешкоди в GPS вони були вимушені повернутися назад в аеропорт.

Видання зазначає: глушіння користувачів GPS зокрема перешкоджає сигналам суднів у Балтійському морі. Через це шведський флот уже попереджав про безпеку судноплавства.

У матеріалі Financial Times додають, жодна держава не взяла відповідальності за перешкоджання сигналам у Балтії. Проте офіційні особи заявили про відсутність сумнівів, що до цього причетна росія як з її материкової частини, так і з її ексклаву Калінінграда, який розташований між Польщею і Литвою на узбережжі Балтійського моря.

За словами високопоставленого чиновника, серед версій глушіння GPS-сигналів є прагнення рф захистити Калінінград від потенційних атак українських дронів.

Водночас у Кремлі не дали коментар на запит видання щодо цієї ситуації.

Підготувала: Ніна Петрович