23:42 / 11.04.2024 Мир

В Україні почали будувати залізницю до ЄС

На Закарпатті змонтували перший символічний прогін довжиною 20 м євроколії між Чопом та Ужгородом, повідомляє Еспресо.

Подивитися на це приїхав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, адже колія за європейськими стандартами з'єднає Чоп та Ужгород, що дасть змогу створити великий транспортний хаб. Потяги зможуть їздити до Угорщини й Словаччини, а звідти в інші країни Європи. Проєкт також профінансували європейські партнери. Шмигаль зазначив, що Україна зі Словаччиною домовились розширювати прикордонну інфраструктуру і далі працювати над створенням залізничного сполучення.

Ужгород стає першим обласним  центром, який отримає сполучення європейською колією. Подібний проєкт створять у Львівській, Волинській та Чернівецькій областях.

Як повідомив перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький -  це важливий день для транспортної сфери нашої країни.

"Незабаром в обласному центрі Закарпаття стартує будівництво європейської колії від станції Чоп до перону залізничного вокзалу Ужгород", – повідомив заступник голова ЗОДА.

За словами Білецького, 22-кілометровий відрізок одноколійної залізничної ділянки (1435 мм) встановлять всередині широкої (1520 мм) колії, яка уже існує.

Будівельні роботи планують розпочати у травні 2024 року та завершити уже до кінця 2025 року. У перспективі на вокзалі Ужгорода заплановано облаштувати пункт митного і прикордонного контролю, аби не було потреби зупиняти поїзди на державному кордоні.

"Будівництво залізничної колії європейського стандарту – важливий крок для інтеграції нашої країни в Євросоюз. Адже йдеться не лише про покращення у транспортній галузі, це і крок для поглиблення економічних зв’язків, розвиток туризму тощо", – каже Мирослав Білецький. 

Підготувала: Ніна Петрович