20:07 / 11.04.2024 Мир

Блогер-утікач знявся в пропагандистській стрічці "Зеленський і його бойові наркомани"

Блогер Всеволод Філімоненко, який брав участь у замовній кампанії проти керівника Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, знявся в пропагандистському фільмі, спрямованому на дискредитацію ЗСУ, що днями вийшов в ефірі російського «Первого канала». Фільм виробив російський продакшн «Ковчег», продюсер — Олексій Кошевий. 

У 45-хвилинній стрічці під назвою «Зеленський і його бойові наркомани», в якій роспропагандисти розповідають глядачам про «тотальну наркотизацію української армії», Філімоненко представлений як «активіст Євромайдану». 

«За кілька років після державного перевороту Філімоненку довелось тікати з України. Лише опинившись у Швеції, він вирішив розкрити одну з таємниць безумної відваги протестувальників на Майдані і їхнього бажання перемогти. Навіть ціною власного життя», — йдеться у фільмі, повідомляє "Детектор медіа"

За словами Філімоненка, на Майдан тоді «масово і в необмеженій кількості постачали наркотики», а в чай, який роздавали протестувальникам, додавали допінг. «Після нього не хотілося спати, хотілось протестувати, скакати, вступати в сутички з поліцією, з’явилась достатньо висока активність», — розповідає Філімоненко. 

На пропагандистську стрічку за участю Філімоненка  звернув увагу керівник Центру протидії корупції (ЦПК) Віталій Шабунін. Саме проти нього, очолюваного ним ЦПК і загалом громадських організацій, які намагались боротися з корупцією, у 2017 році велась кампанія з дискредитації, про яку тоді писав «Детектор медіа». Одним з активних учасників кампанії був блогер каналу «Голос народу» Всеволод Філімоненко. 

«“Журналіст”, за “перешкоджання роботі” якому мене саджала попередня влада, знявся в “документалці” російського Первого канала (ОРТ) — “Зеленский и его боевые наркоманы” — класичній російській пропаганді проти ЗСУ. Арсен Аваков, Юрій Луценко, як справи? Подобається ваш “журналіст” — жертва антикорупціонера? Ви співавтори цього лайна, бо кілька років легалізовували закінченого провокатора, щоб посадити мене», — написав у четвер, 11 квітня 2024 року, Шабунін у фейсбуку, маючи на увазі події семирічної давнини. 

Нагадаємо, 8 червня 2017 року в Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу «Голос народу» Всеволодом Філімоненком. Шабунін вдарив Філімоненка, який системно переслідував і цькував співробітників ЦПК, зокрема Олександру Устинову, декілька місяців. Філімоненко у відповідь облив Шабуніна з газового балончика.

У 2019 році Всеволод Філімоненко виїхав з України. Зараз він проживає у Швеції, де, за його ж твердженням, нещодавно отримав політичний притулок. «Вирішив відмовитись від українського громадянства. Не хочу мати нічого спільного із цією державою. Я закохався у Швецію і тільки тут усе зрозумів про Україну та українців. Більше не хочу, щоб мене називали українцем, я швед до мозку кісток», — написав Філімоненко.

Підготувала: Ніна Петрович