12:56 / 10.04.2024 Мир

В одній з країн запустять проїзні за 49 євро: хто зможе скористатися

Фото: Ріxabay

Цього літа у Франції планують запустити проїзний за 49 євро для поїздок залізницею. Уряд досяг відповідної угоди із регіонами.

Хто зможе скористатися дешевим квитком та на яких маршрутах він діятиме, пише euronews.travel.

Хто зможе скористатися бюджетним проїзним 

Квиток за 49 євро на місяць на майже всі види транспорту дуже популярний у Німеччині. Він має назву Deutschlandticket. Франція запускає цього літа власну версію бюджетного проїзного.

Минулого тижня міністр транспорту Франції Патріс Вергрієтзаявив, що угода була досягнута з усіма регіонами. Проїзд коштуватиме 49 євро на місяць, і в липні та серпні пільга буде доступна для близько 700 тисячам людей віком до 27 років.

Проїзний дозволятиме необмежений проїзд поїздами TER та Intercity, але ним не можна буде скористатися у швидкісних поїздах TGV.

Проїзний буде експериментом упродовж року

Вартість програми квитка за 49 євро оцінюється в 15 млн євро. Держава пропонує профінансувати 80%. Деякі мери критикували проект за відсутність деталей у планах.

"Через 6 місяців початковий варіант проїзного за зразком німецького тепер перетворений на передплату вартістю 49 євро на два місяці в мережі за межами регіону Іль-де-Франс і лише для молоді", – повідомили представники регіонів.

Із маршрутів виключили найбільш населений регіон Іль-де-Франс. Щоб подорожувати по Франції, молодим людям у регіоні О-де-Франс доведеться купувати додатковий квиток вартістю до 16 євро в регіоні Іль-де-Франс.

Спочатку проїзний буде однорічним експериментом, але його можуть продовжити і розширити у майбутньому.

Якими маршрутами можна буде подорожувати 

Попри критику плану, влітку проїзний зробить доступними для молоді великі частини країни. Поїзди TER сполучають локальні станції в регіонах Франції і обслуговують близько 1,1 млн пасажирів на день.

Серед популярних маршрутів Бордо – Аркашон (проїзд коштує близько 13 євро) і Марсель – Тулон (14 євро). Пасажири, які здійснюють такі поїздки регулярно, можуть заощадити сотні євро з новим проїзним. Поїздка з Ліона до Марселя триває менше 4 годин, але часто коштує дорожче, ніж ціна нового квитка в 49 євро.

Підготував: Сергій Дага